Valioliigan tähdistökentällinen: Mohamed Salah ja Declan Rice alkukauden hahmot – mukaan mahtuu väsymätön Kotkakin
West Ham nappasi kaksi paikkaa, kun Lassi Kalin valitsi Valioliigan tähdistökokoonpanon.
Maalivahti: José Sá, Wolverhampton Wanderers
Wolvesin pitkäaikainen maalivahti Rui Patrício siirtyi kesällä AS Romaan ja tilalle hankittiin Olympiacosista José Sá. Ensimmäistä kauttaan Valioliigassa valmentava Bruno Lage laittoi ensitöikseen Wolvesin puolustuksen kuntoon, eikä ole hetkeäkään joutunut jännittämään Mestarien liigassakin pelanneen Sán otteita tolppien välissä. Wolves on päästänyt liigassa toiseksi vähiten maaleja (14) Manchester Cityn jälkeen ja pelannut kahdeksan nollapeliä. Sudet ovat päästäneet 9,7 maalia vähemmän kuin heidän päästettyjen maalien odottamansa, josta on paljon kiittäminen portugalilaismaalivahtia. Viidenneksi eniten torjuntoja (59) sarjassa kerännyt Sá on toimivan Wolvesin puolustuksen viimeinen lukko.
Haastajat: Aaron Ramsdale (Arsenal) ja Edouard Mendy (Chelsea).
https://twitter.com/WiggyWWFC/status/1473034495825747978?s=20
Oikea laitapuolustaja: Trent Alexander-Arnold, Liverpool
Tämän päivän jalkapallossa laitapuolustajat ovat taktisesti suuressa roolissa. Liverpoolin kultapoika Alexander-Arnold on pelipaikkansa parhaimmistoa ja palannut takaisin tasolle, jolla pelasi Liverpoolin voittaessa Euroopan mestaruuden ja myöhemmin Valioliigan. Alexander-Arnold joutui ottamaan viime kaudella enemmän vastuuta puolustamisesta Liverpoolin lähes koko toppariosaston ollessa sairastuvalla, mikä ei sopinut hänen vahvuuksilleen. Tällä kaudella on palattu tuttuun korkeaan linjaan, jossa Alexander-Arnold pääsee käyttämään vahvuuksiaan ja monipuolista syöttövalikoimaansa. 23-vuotias englantilainen on antanut sarjassa eniten maalisyöttöjä (9) ja luonut eniten maalipaikkoja (55).
Haastaja: Reece James (Chelsea).
Keskuspuolustajat: Antonio Rüdiger, Chelsea ja Ruben Dias, Manchester City
Rüdiger on Chelsean puolustuksen ruumiillistuma ja kulmakivi. Saksalaispuolustaja nousi koirankopista lontoolaisten tärkeimmäksi puolustajaksi, kun Thomas Tuchel korvasi Frank Lampardin kesken viime kauden. Rüdiger on ensimmäinen nimi, jonka hänen maanmiehensä kirjoittaa taktiikkataululle, kun seuraavan ottelun kokoonpanoa käydään läpi. Rüdiger on puolustaja, jota vastaan on inhottava pelata, eikä hän kaihda keinoja vastustajansa pysäyttämiseksi. Mies on lontoolaisten puolustuksen johtohahmo, joka on suuri pelote myös vastustajan boksissa. Aivan viime aikoina nollapelit ovat olleet Chelsealla harvassa, mutta joukkue on silti päästänyt vähiten maaleja (16) Manchester Cityn ja Wolvesin jälkeen.
Sarjassa vähiten maaleja on päästänyt Manchester City. Yksi suurimmista syistä tähän on viime kaudella sarjan parhaana pelaajana palkittu Ruben Dias. Ajoittain voi tuntua siltä, että Cityzensin puolustus pääsee helpolla, kun pallo pyörii jatkuvasti vastustajan päässä. Lähes eleettömästi pelaava Dias huolehtii, että vastustaja ei helpolla pääse, jos se pääsee testaamaan onko manchesterilaisten puolustus hereillä. Dias on pallovarma puolustaja, joka on Cityn korkealla pelaavan puolustuslinjan tärkein palanen ja iso pelote erikoistilanteissa.
Haastajat: Virgin van Dijk (Liverpool) ja Romain Saiss (Wolves).
Vasen laitapuolustaja: João Cancelo, Manchester City
Manchester Cityn pitäessä palloa João Cancelo näyttää usein enemmän keskikenttäpelaajalta kuin laitapuolustajalta. Cancelolla on puolustajista ylivoimaisesti eniten onnistuneita syöttöjä vastustajan kenttäpuoliskolla ja hyökkäyskolmanneksella. Jopa hieman yllättäen vain kertaalleen maalinteossa onnistuneella Cancelolla on puolustajista eniten maalintekoyrityksiä. Cancelon suurimpiin vahvuuksiin kuuluu omien pelikavereiden löytäminen puolustajien välistä. Vastustajan päästessä iskemään vastaan Cancelo on Cityn vastaprässin jälkeen seuraava ohitettava este, ja hänellä onkin puolustajista viidenneksi eniten syötönkatkoja (36).
Haastaja: Andy Robertson (Liverpool)
https://twitter.com/ManCity/status/1476996154080571398?s=20
Keskikentän oikea puoli: Bernardo Silva, Manchester City
Kesällä jopa lähtökuopissa ollut Bernardo Silva ei ole antanut mahdollisen tyytymättömyytensä näkyä ainakaan peliotteissa. Kevin de Bruynen huippuvireen puuttuminen ei ole noussut Manchesterin sinisessä leirissä ongelmaksi, kun Silva on ollut hyvällä pelipäällä. Manchester Cityn joukkueesta ei teknisiä palloa kuskaavia pelaajia puutu, mutta Silva on kuitenkin joukkueensa tärkein palanen ja isoin yksittäinen syy siihen, että joukkue tuntuu ottaneen turvallisen kaulan haastajiinsa jo alkuvuodesta.
Haastaja: Mateo Kovacic (Chelsea).
Keskikentän keskusta: Declan Rice, West Ham
West Ham on tällä hetkellä yksi kauden sensaatioista. Joukkue taistelee tosissaan tällä hetkellä paikasta neljän parhaan joukossa ja Mestarien liigassa. Yksi menestyksen kulmakivistä on ollut keskikentällä hääräävä Declan Rice, jota manageri David Moyes ei sanojensa mukaan olisi valmis myymään edes sadasta miljoonasta. Tässä kuussa 23 vuotta täyttävällä englantilaisella on eniten syötönkatkoja kaikista keskikenttäpelaajista, ja kolmanneksi eniten pallonkuljetuksia hyökkäyskolmannekselle. Ricen loukkaantuminen olisi pahin mahdollinen takaisku Hammersin haaveille ensi kauden peleistä Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Haastaja: Rodri (Manchester City).
https://twitter.com/danwoff98/status/1478768557068533763?s=20
Keskikentän vasen puoli: Conor Gallagher, Crystal Palace
Patrick Vieiran alaisuudessa uudistuneen Crystal Palacen keskikentällä on pelannut tällä kaudella väsymätön puurtaja nimeltä Conor Gallagher. Chelseasta lainalla olevalta pelaajalta tuskin kukaan odotti näin paljon. Viime kaudella West Bromwich Albionissa lainalla oleva Gallagher antoi välillä lupaavia välähdyksiä, mutta vaikutti usein ylipelaavan tilanteita keltaisen kortin viuhuessa 11 kertaa. Tällä kaudella pallovarman Gallagherin pelissä on näkynyt myös ripaus rauhallisuutta, ja välillä päättömänkin näköiseen juoksemiseen on tullut järkeä. Gallagherilla on keskikenttäpelaajista viidenneksi eniten voitettuja taklauksia (47) ja hän on tässä vaiheessa kautta onnistunut maalinteossa kuudesti ja antanut kolme maalisyöttöä. Kotkien päästessä iskemään vastaan Gallagher juoksee aivan yhtä kovaa kohti vastustajan maalia oli kellossa pelattu sitten 5 tai 80 minuuttia.
Haastaja: Mason Mount (Chelsea)
https://twitter.com/CFCLoanArmy_/status/1479068228131471361?s=20
Oikea laitahyökkääjä: Mohamed Salah, Liverpool
Sarjan maalipörssiä 16 maalilla johtava Mohamed Salah jakaa myös sarjan maalisyöttötilaston paikan yhdeksällä syötöllä seurakaverinsa Alexander-Arnoldin kanssa. Salah on tällä kaudella ollut sarjan ylivoimaisin yksilö, joka voi taikoa pallon maaliin tilanteesta kuin tilanteesta.
Haastaja: Bukayo Saka (Arsenal)
Hyökkääjä: Michail Antonio, West Ham
Fyysisestä voimapesä Michail Antoniosta tuli tällä kaudella West Hamin kaikkien aikojen paras maalintekijä Valioliigassa. Antonio on onnistunut tällä kaudella maalinteossa kahdeksan kertaa. Antonio on Hammersille muutakin kuin maalintekijä. Jamaikalainen on luonut viidenneksi eniten maalipaikkoja koko sarjassa (33), ja on joukkueelleen tärkeä pelaaja myös monipuolisuutensa ansiosta.
Haastaja: Emmanuel Dennis
https://twitter.com/StatmanDave/status/1477339830786867206?s=20
Vasen laitahyökkääjä: Diogo Jota, Liverpool
Diogo Jota pelaa Liverpoolin hyökkäyksessä sillä paikalla missä sattuu matsipäivänä olemaan tarve. Pääosin mies on kuitenkin tällä kaudella pelannut keskellä Roberto Firminon kärsiessä eri vaivoista. Jotan esitykset ovat tällä kaudella olleet sitä luokkaa, että Firmino todennäköisesti seuraisi pääosin otteluita penkiltä, vaikka olisi kunnossakin. Jota on Valioliigan maalipörssissä toisena kymmenellä maalillaan. Jota on koostaan huolimatta hyvä pääpelaaja, jonka liikkuminen linjan taakse on erinomaista. Maaleja voisi olla enemmänkin – Jota on tehnyt tilastojen mukaan 0,54 maalia vähemmän kuin hänen maaliodottomansa on ja mokannut kymmenen hyvää maalipaikkaa.
Haastaja: Phil Foden (Manchester City)
https://twitter.com/AnfieldWatch/status/1478862050784952322?s=20