Opettaja Kotimäen Valioliigan välitodistukset – tässä ovat kunkut eri mittareilla
Tuukka Kotimäki listaa Valioliigan ultimaattiset tilastojen kunkut, ja odottamien ylittäjät.
Äärimmäisen mielenkiintoisen Valioliiga-kauden loppuhuipennuksen lähestyessä on aika tehdä katsaus sarjan kovimpiin onnistujiin yksilötasolla. Maali- ja syöttöpörssit ovat tilastoja, joita pidetään esillä paljon julkisesti – täysin oikeutetustikin. Tutkin niiden taustalta löytyviä muuttujia. Juhlivatko samat, tutut nimet myös niissä?
Samppanjatason nimien lisäksi haluan tehdä kunniaa myös heille, joiden julisteita ei välttämättä junnujen seiniltä löydy.
Artikkelin data: Fbref
Nimi todennäköisesti lehteen – suora maalintekouhka
nPxG/90 minuuttia:
1) Erling Haaland & Darwin Nuñez 0,69
3) Eddie Nketiah 0,67
4) Gabriel Jesus 0,58
5) Callum Wilson 0,56
Poistan tarkastelusta rangaistuspotkut. Joukkuetason maaliodottamia laskiessa pidän yleensä rangaistuspotkut mukana. Miksi? Koska eivätkös ne vaikuta otteluiden lopputulokseen aivan siinä, missä pelitilannemaalitkin? Yksittäisiä pelaajia tarkastellessa jätän kuitenkin rangaistuspotkut pois. Näin saamme paremman kuvan pelaajista, jotka ovat jatkuvia maaliuhkia pallon ollessa pelissä. Pilkut sisältävä xG saattaa nostaa esiin liikaa pelaajia, jotka eivät muuten juurikaan maaliuhkaa tuottaisi.
Jaetun kärkikaksikon pohjoismainen nimi ei yllätä ketään. Myös Darwin Nuñezin korkeat xG-lukemat ovat toki olleet koko kauden ajan esillä. Olisitko silti uskonut niiden olevan Haalandin tasolla? Uruguayn mies tullaan näkemään Valioliigan maalisarakkeissa vielä moneen kertaan loppukevään aikana. Uskallan jo nyt julistaa hänen debyyttikautensa plusmerkkiseksi. Vaikka maalipaikoissa tuhnuilua on ollut, ei 8 maalia ja 3 syöttöä 20 matsiin ole huono saldo.
Nketiah ja Jesus kertovat molemmat samanlaista tarinaa; Arsenal luo valtavan määrän maalintekouhkaa, mutta sen ysipaikan pelaajat eivät ole suoran maalinteon suhteen Euroopan huipputasoa. Kuitenkaan tästä ei kannata Emiratesilla olla liikaa huolissaan. Maalinteko jakautuu Tykkimiehissä laajalle rintamalle ja Arsenalin ysipaikan rooliin kuuluu erittäin paljon myös maalipaikkojen luomista ja muuta pelin linkittämistä.
xG:n ylittäjät
nP Goals – nPxG:
1) Erling Haaland +6,8
2) Harry Kane +5,5
3) Gabriel Martinelli +5,1
4) Miguel Almiron +4,9
5) James Maddison +4,8
Haalandin xG:n uhmaaminen ei yllätä. Miehen viimeistelytaito on fantastista.
Harry Kane on hyökkääjä, joka kirjoittanee vielä eläkepäivillään tästä aiheesta kirjan. Puhtaiden maalimäärien lisäksi Spurs-legenda tullaan muistamaan ikuisesti yhtenä futishistorian kliinisimmistä viimeistelijöistä – xG ylittyy roimasti kaudesta toiseen.
Martinellin trendiä on mielenkiintoista seurata tulevina vuosina. Parin-kolmen kauden päästä voimme jo alkaa tehdä johtopäätöksiä, onko kyse äärimmäisen kovatasoisesta viimeistelijästä vaiko yhden kauden tilastoja vastaan pelaamisesta.
Almiron ja Maddison ovat pelaajatyyppejä, joita tässä tilastossa usein nähdään. Molemmat operoivat paljon boksin ulkopuolella ja heillä on erinomainen laukaus. Esimerkiksi 0,04:n xG:n laukaus voi todellisuudessa olla heille odottamaltaan korkeampi. Samaan kastiin menee vaparispesialisti James Ward-Prowse, joka on tällä listalla kahdeksantena 3,7 maalin ylityksellään.
Lukkojen aukaisijat – suora maalipaikan luominen
xA/90 minuuttia:
1) Kevin De Bruyne 0,53
2) Kieran Trippier 0,31
3) Bruno Fernandes, Riyad Mahrez, Jack Grealish 0,27
Avainsyötöt, yhteensä:
1) Kevin De Bruyne 76
2) Kieran Trippier 73
3) Bruno Fernandes 71
4) James Ward-Prowse & Martin Ødegaard 62
Kevin De Bruyne pelaa huonoa kautta, niinkö? Belgialainen johtaa ajoittaisesta kritiikistä huolimatta koko sarjan maalisyöttöodottamaa (myös summana laskettuna) sekä avainsyöttötilastoa. Kapellimestari elää ja voi hyvin. Kritiikki kertonee ainoastaan siitä, kuinka jäätävän kovaan tasoon olemme KDB:n pelin suhteen tottuneet.
Kollega kaupungin toiselta puolelta, Bruno Fernandes on myös palannut toissa kauden tasolleen otettuaan Unitedin pelillisen arkkitehdin kapulan jälleen itselleen. Miehen ajoittaisista kiukutteluista voi olla montaa mieltä – hyökkäysuhkan luomisen suhteen ei. Bruno on tästä näkökulmasta joukkueelle korvaamaton.
Kieran Trippier on ottanut näissä tilastoissa paikan, jota on viime vuosina tottunut miehittämään laitapakkikollega Trent Alexander-Arnold. Trippier pelaa kautta, jota voi kutsua täysin kirkkain silmin yhdeksi englantilaispakkien kovimmista vedoista 2000-luvulla.
https://twitter.com/WyAyeScout/status/1635977942944579585?s=20
Jakelukeskus toimii – peliä syöttämällä edistävät
Suoraan maalipaikkaan johtavan toiminnan lisäksi tarkastelen eri syöttämiseen liittyviä mittareita, joiden merkitys korostuu pelin avaamis- ja rakenteluvaiheissa. Avainsyötöt olen sijoittanut suoran maaliuhkan alle, vaikka jokainen avainsyöttö ei aina suoraan maalipaikkaan johdakaan.
Progressiiviset syötöt, lukumäärä:
1) Rodri 214
2) Martin Ødegaard 206
3) Pierre-Emile Højbjerg 193
4) Ben White 190
5) Kevin De Bruyne 188
Progressiivinen syöttö määritellään syötöksi, jossa pallon sijainti lähenee merkittävästi vastustajan maalia. Esimerkiksi Wyscout määrittelee sen syötöksi, jossa pallo lähenee vastustajan maalia vähintään 30 metriä, jos syöttö syötetään omalla kenttäpuoliskolla, 15 metriä, jos pallo liikkuu omalta vastustajan kenttäpuoliskolle ja 10 metriä, jos syöttö tapahtuu kokonaan vastustajan puoliskolla.
Koska expected threat, eli xT ei ole avointa dataa, on tämä mittari yksi parhaista seuraamaan peliä syöttämällä edistäviä pelaajia. Mittari on myös niitä harvoja, joissa esiin pääsevät puolustavat keskikenttäpelaajat, TPS:n valmentaja Jesse Saarista lainaten, “liiton miehet”, kuten tässä nähdään Højbjergin ja Rodrin kohdalla. Seuraavan kerran katsoessasi heidän pelaamistaan, kiinnitä huomiota syöttövalintoihin. Ne ovat paljon muutakin kuin pelkkää alaspäin ja sivuille syöttelyä.
Myös hyökkäyskolmannekselle suuntautuneiden syöttöjen määrän kärkikasti on puolustavien keskikenttäpelaajien valloittama sen kärkinelikon ollessa Rodri, Thomas Partey, Declan Rice ja Ruben Neves.
Syöttöprosenttia ei pidetä nykyjalkapallossa mittareista tärkeimpien joukkoon kuuluvina. Merkityksetön se ei toki ole, mutta varsinkaan yksittäisenä lukuna se ei vielä välttämättä kerro pelaajan tasosta paljoakaan. Huippufutiksessa kaikki pelaajat ovat niin hyviä, että joukkueen pelin rakenteen ollessa kunnossa, kykenevät he syöttämään palloa yli 90% tarkkuudella.
Kyseinen mittari on myös hyvin luonnollisista syistä toppareiden ja maalivahtien dominointia. Mainittakoon, että kenttäpelaajien top kympissä olevista on toppareita kahdeksan. Kaksi muuta ovat… tiesit jo, puolustavia keskikenttäpelaajia, Rodri ja Yves Bissouma. Manchester Cityn pelaajia kyseisestä top kympistä löytyy viisi.
“Ota rahat ja juokse!” – kuljettamalla etenijät
Onnistuneet 1v1-ohitukset, yhteensä:
1) Wilfried Zaha 45
2) Bukayo Saka 44
3) Gabriel Martinelli & Eberechi Eze 42
5) Allan Saint-Maximin & Solly March 39
Sakan ja Martinellin keikkuminen kärjessä ei yllätä ottaen huomioon Arsenalin pallollisen dominoinnin illasta toiseen ja etenkin näiden kahden vauhtiveikon vahvuuksien täydellisen valjastamisen. Sen sijaan Zahan ja Ezen lähes Arsenalin miesten tasoiset lukemat ansaitsevat erityisen suuren hatunnoston, koska ne on hankittu huomattavasti heikomman joukkueen riveissä. Tämä tilasto kertoo hyvin paljon Wilfried Zahan merkityksestä joukkueelleen. Enää pitäisi löytää viimeistelyyn kykenevä ysipaikan pelaaja.
Progressiiviset kuljetukset, yhteensä:
1) Bukayo Saka 131
2) Jack Grealish 107
3) Gabriel Martinelli 100
4) Kevin De Bruyne 89
5) Solly March 83
Sakan ja Martinellin mukanaolo tälläkin listalla on loogista. Jack Grealish sai vielä syksyllä paljon kuraa, myös allekirjoittaneelta. Yleinen, myös oma, mielipide on kuitenkin alkanut muuttua Grealishin otettua koko ajan isompaa roolia Cityn hyökkäysuhkan rakentamisessa.
Solly March on joukkuekaverinsa Kaoru Mitoman ohella kovaa vauhtia matkalla kauden komeettaosaston kirkkaimpaan kategoriaan.
https://twitter.com/OptaJoe/status/1637463218527391746?s=20
You shall not pass – kivikovat 1v1-luut
Voitetut taklaukset, yhteensä
1) João Palhinha 58
2) Tyler Adams 46
3) Pascal Struijk 45
4) Cheick Doucoure 43
5) Amadou Onana 39
Ohitusta yrittävä pelaaja voitettu, %
1) Ashley Young 83,9%
2) William Saliba 83,3%
3) Luke Shaw 80,0%
4) Joel Ward 77,8%
5) Kenny Tete 77,1%
Blokatut laukaukset, yhteensä
1) James Tarkowski 82
2) Mohammed Salisu 56
3) Max Kilman 53
4) Tyler Adams 48
5) Ruben Neves, Joe Willock, Lisandro Martinez 45
Puretut pallot, yhteensä
1) James Tarkowski 155
2) Joachim Andersen & Ethan Pinnock 152
4) Max Kilman 123
5) Mohammed Salisu 122
Puolustamiseen liittyvissä summamittareissa nousevat lähes järjestään esiin sarjan heikomman pään joukkueiden pelaajat. Vaikka top vitoseen pääsy voi mairitella yksilöä, joukkueen kohdalla tilanne ei ole sama. Mitä enemmän pelaajat joutuvan taklaamaan vastustajia ja blokkaamaan laukauksia, sitä enemmän heidän joukkueensa ottaa vastaan.
Kaikki kunnia toki keskikentän kivikoville luudille ja boksiaan väsymättä puolustaville toppareille, etunenässä erinomaista kautta pelaavalle James Tarkowskille, joka lienee tärkein yksittäinen pelaaja Sean Dychen johtamassa, tänäkin keväänä edessä olevassa pelastusoperaatiossa.
Tilastojen ja omien eye-test -havaintojeni perusteella laitan jakoon seuraavat Kunkku-tittelit:
Maalivahtien painajainen: Erling Haaland, MCI
Maalintekoprosessin arkkitehti: Kevin De Bruyne, MCI
Taskuissa kuin kotonaan: Martin Ødegaard, ARS
Ota kiinni jos saat: Bukayo Saka, ARS
Kaikki peliin keskikentällä: Tyler Adams, LEE
Täällä vartioin minä: James Tarkowski, EVE
Läpimurto kirkkaisiin valoihin: Solly March, BHA