fbpx
Artikkelit

Loukola: Näin Old Traffordin protesti eteni – ”Me päätämme, kun te pelaatte”

Miten Manchester Unitedin kannattajat onnistuivat tavoitteessaan: siirtämään Liverpool-ottelun. Pauli Loukola kertoo tunnelmat paikan päältä.

Uskomattomin päiväni jalkapallo-ottelussa, jota ei ikinä pelattu. Manchester Unitedin kannattajien protesti karkasi käsistä. Se ei ollut yllätys, eikä välttämättä huono asia.

Ensimmäinen päivä toukokuuta. Vappupäivän iltana sosiaalisen median kuplassani on vipinää. Manchester Unitedin kannattajat valmistautuivat protestiin kuin matsipäivään. Old Traffordilla ei ole pelattu kannattajien ollessa katsomoissa yli 13 kuukauteen.

Monien kannattajien ystävyyssuhteet ja vapaa-aika rakentuu matsipäivien ympärille. Ei ole siis ihme, että useat odottivat tuttujensa tapaamista protestoinnin ohella. Manchester United–Liverpool on Englannin suurin ottelu, mutta ottelusta ei menneen viikon aikana ole puhuttu juuri yhtään. Peli oli loppuen lopuksi toissijainen, koska sunnuntaina kyseessä oli protesti Manchester Unitedin ja koko englantilaisen ammattijalkapallon omistajamallia vastaan.

Superliiga kokosi ennennäkemättömän vastustusilmiön Englannissa. Englantilaisseurojen kannattajat lyöttäytyivät yksimielisesti Superliigaa vastaan. Kilpailullisuus, jalkapallopyramidin ydinajatus mahdollisuudesta nousta ja pudota sarjaportaita on eurooppalaisen ja englantilaisen jalkapallon keskiössä. Superliiga olisi tuhonnut kansallisen jalkapalloperinteen, ja käytännössä jakanut koko lajin Superliigaan ja kansallisiin sarjoihin.

Manchester Unitedissa Glazerien omistajaperhettä ei ole ikinä hyväksytty. Vaikkakin amerikkalaiset ovat sijoittaneet suuria summia pelaajiin, he ovat velkaannuttaneet seuran, tienanneet itse isoja osinkoja ja muutoinkin kaupallistaneet Manchester United enemmän kuin minkään muun englantilaisen jalkapalloseuran.

Tähän lisättynä pandemian aiheuttama vuoden pituinen lähes totaalinen lockdown Manchesterissa, ja sen päättyminen hiljattain asettivat täydellisen lähtökohdan protestille.

Anteeksipyyntöä ei hyväksytä

Sunnuntai kello 12:15 paikallista aikaa. Saavun Old Traffordin raitiovaunupysäkille 10 minuutin kävelymatkan päässä Old Traffordin stadionilta. Kävely legendaarista Sir Matt Busby Wayta pitkin nostaa hymyn huulille. Fish and chips -kojut ovat auki ja pieniä ihmisryhmiä kävelee kohti stadionia ensimmäistä kertaa yli vuoteen.

Keltavihreät kannatushuivit menevät kaupaksi, samoin pinssit ja United We Stand -fanzinet. Tien sivustalle ripustetaan anti-Glazers-lakanoita. Ilmapiiri on rauhallinen. Paikalla on enintään 1 000 ihmistä. Sadekuuro kastelee ajoissa paikalle saapuneet.

Pian MUST (Manchester United Supporters Trust) järjestön kaupan edestä lähtee joukko MUST:in edustajia kantamaan valtavaa lakanaa kohti Old Traffordin East Standin edustalla olevaa Holy Trinity -patsasta.

”Apology not accepted. 50+1. Protect the legacy”, lukee lakanassa.

Se on päivän viesti. Joel Glazer kirjoitti anteeksipyyntökirjeen Manchester Unitedin kannattajille, kun Superliigan tulo tyrmättiin. Tämä oli ensimmäinen kerta vuosiin, kun omistajat kommunikoivat kannattajille. Anteeksipyyntö meni kuin kuuroille korville. Miten Glazerien sanaan voisi luottaa?

Old Traffordin edusta täyttyi keltavihreästä savusta.

Kannattajat haluavat jakaa päätöksentekovallan useammalle. Saada kannattajien edustajia mukaan päätöksentekoon. 50+1 viesti viittaa saksalaiseen omistajamalliin, jossa päätöksentekovalta jalkautuu. Kukaan ei käytännössä voisi omistaa yli puolta seurasta.

13:00. Holy Trinity -patsaan edessä alkaa lennellä lasipulloja. Muutama kannattaja yrittää kiivetä patsaan päälle, mitä toiset eivät hyväksy. Kaikki Manchester Unitedin kannattajia, mutta ilmassa on paljon aggressiivisuutta.

Huligaaniongelma on Englannissa nykyisin pieni, mutta heitä löytyy yhä useista seuroista. Poliiseja ei ole läheisyydessä juuri yhtään ja täysiin mustiin pukeutuneita miesjoukkoja liikkuu stadionin edustalla. Ilmapiirissä on selkeästi epävarmuutta ja pelkoakin.

Keskustelen useiden kannattajien kanssa ja kuiskailu voimistuu, että Liverpoolin faneja on Manchesterin keskustan Lowry-hotellilla. Kaikkein tuimimmilta näyttävät kaivelevat puhelimiaan esille ja kiroilevat hiljakseen asiaa. Ilmassa on epävarmuutta.

Man Unitedilla ei ole niin sanottuja ultras-kannattajia, joiden tekeminen perustuu vahvaan organisoitumiseen ja teatraalisuuteen. Englannissa on yleisemminkin tutumpia casuals-henkiset kannattajaryhmät, jotka eivät halua olla niin organisoituneita.

Todella harvalla on yllään Manchester Unitedin paitoja tai kaulahuiveja, joten ihmistä on vaikea tunnistaa, jos he olisivat vastustajajoukkueen kannattajia, ongelmia etsimässä.

Siirryn vähän kauemmaksi viimeistelemään suunnitelmat kuntoon Viasatin ja Brittifutis.comin kanaville tehtävistä videoklipeistä ja live-yhteyksistä.

Kaaos käynnistyy

14:00. Sir Matt Busby Way alkaa täyttyä protestoijista. Keltavihreiden paitojen ja huivien määrä lisääntyy. Samoin kannattajalaulut ja iloisempi ilmapiiri. Meno alkaa näyttää siltä, mitä odotin ennakkoon: turvallinen, mutta äänekäs protesti.

Old Traffordin ympärille on kasattu ketju aitoja, joiden takana seisoo harvakseen poliiseja. Protestoijia ei haluta päästää lähelle stadionissa kiinni olevan Megastoren sisäänkäyntiä tai München-tunnelia, joka johtaa stadionin toiselle puolelle ja lähelle pelaajien sisäänkäyntiä.

Yhtäkkiä huomaan aidan olevan kaadettu. Fanit ovat kiipeilleet konttien ympärille lähellä tunnelia. Tunnelma nousee ja savupommeja paukkuu jatkuvasti. Kannatuslaulut muuttuvat entistä riehakkaammiksi.

”We want Glazers out! We love United, we do!” Ja uhmakkaampi “We decide when you will play”, ovat yleisiä kannattajien lauluja.

14:45. Saan viestejä, että Unitedin kannattajia on Old Traffordin nurmella. Live-yhteys Viasatin studioon on alkamassa viiden minuutin päästä. Stadionin kulman ikkunassa näkyy sisäpuolella kannattajia ja fanit ulkopuolella hurraavat heille. Kaaos.

Protestointi on äänekästä, mutta en ole huomannut, mistä kannattajat olisivat päässeet sisälle. Poliiseja ei ole vieläkään juuri paikalla, ja fanit laulavat kannatuslauluja äänekkäästi, mutta staattisesti pakkautuneena lähelle tunnelia.

Keskustelen useiden kannattajien kanssa ja he ovat täpinöissään. Vanhemmilla lädeillä on kiilto silmissään ja he toistelevat, miten Manchester Unitedin kannattajat näyttävät muille mallia protestoinnista.

Saan kuulla, miten ryhmä faneja on keskustan Lowry-hotellilla estämässä pelaajien bussia pääsemästä liikkeelle. Muutama harmittelee, että peli saatetaan perua, mutta valtaosa toivoo nimenomaan ottelun perumista. Heidän mukaansa se olisi riittävän vahva viesti.

Yksi protestoijista juoksee paikalle naama kuin Naantalin auringolla. Hän on ollut juuri Old Traffordin sisäpuolella ja esittelee ylpeänä videoklippejä stadionin VIP-tiloista.

– Kuinka voit muka ”murtautua” omaan kotiisi, hän kysyy?

Tällä hän kärjistäen nostaa esille sen, miten läheinen ja tärkeä seura on sen kannattajille. Sisään murtautuneet hajottivat lukon ja oven murtautuessaan sisälle. Tiettävästi sisätiloissa mitään ei kuitenkaan rikottu.

16:00. Tunnelma ulkona on yhä karnevaalimainen. Ottelun pitäisi alkaa puolen tunnin kuluttua, mutta tällä hetkellä ei tiedetä kuin viivästymisestä. Joku on tuonut paikalle jalkapallon, jota kannattajat potkivat ilmaan ja puskevat muiden hurratessa. Taivaalla pörrää helikoptereita, jotka oletettavasti kuvaavat tapahtumia.

Toisen live-soiton aikana Viasatin studioon homma karkaa yhtäkkiä käsistä. Takanani lentelee olutpulloja poliiseja kohti. Poliisit puolestaan alkavat kulkea rivissä kannattajia kohti ja ohjata heitä kauemmas alueelta. Alkusyy yhteenotolle jäi auki.

Samalla poliisihevoset kävelevät kohti ja se laittaa monet protestoijat juoksuun. Hevoset ovat vaikuttava näky, mutta ne ovat myös erittäin tehokkaita ohjaamaan isoa väkijoukkoa. Noin kymmenessä minuutissa protestoijat on siirretty pois Old Traffordin läheisyydestä takaisin fish and chips -kojujen ohi 300 metrin päähän stadionilta.

Hulina jatkuu ajotiellä, jossa sadat fanit tukkivat tien. Riehuminen karkaa osalla käsistä, kun he läpsyttävät vastaan tulevia autoja ikkunaan. Pian väkijoukko kuitenkin hajaantuu ryppäissä eri suuntiin.

Protesti vasta alkusoittoa?

16:45. Paikan päällä on lähinnä enää vain pieniä nuorisoryhmiä polkupyörillään. Poliisi on tukkinut tien lähelle Old Traffordia ja ottelun siirtämisestä tulevaisuuteen ilmoitetaan.

Selailen puhelintani tramissa takaisin kohti keskustaa. Jalat huutavat hoosiannaa ja kasvoissa on lämmin punoitus kuin riehakkaan ottelupäivän jälkeen. Suurilta osin protesti oli kuitenkin rauhallinen ja tramissa isät juttelevat poikiensa kanssa tyytyväisesti tapahtumista.

Lyhyt katsaus brittimediaan osoittaa, että Gary Neville ja Jamie Carragher käsittelevät asiaa isomman kuvan kautta ja tunnistavat, että riehakaskin protestointi voi edesauttaa muutosta englantilaisen jalkapallon omistajuusmallissa. Roy Keane toteaa, että tämä on vasta alkusoittoa.

Englannin parlamentissa käsitellään lähitulevaisuudessa aloitetta, jossa omistajuusmalli pitäisi muuttaa 50+1 muotoon. Nähtäväksi jää minkälaisen keskustelun se herättää. Mielipidevaikuttajat ovat pitäneet asiaa aktiivisesti Englannissa esillä viimeisten viikkojen aikana, joten keskustelu ja toiminta jatkuu.

Kannattajat seuraavat protestin keskittymää etäältä.
Love United, Hate Glazers. Yksi protestin pääsanomista.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button