Kotimäki: Manchester Unitedin tehokkuus laskenut sen jälkeen, kun Cristiano Ronaldo hankittiin Old Traffordille
Cristiano Ronaldo on Unitedin tilastokuningas, mutta portugalilaisesta saisi muutoksilla vielä enemmän irti, kirjoittaa Tuukka Kotimäki.
Manchester Unitedin kannattajien viime elokuinen riemu uusvanhasta superhankinnastaan oli perusteltavissa nostalgian lisäksi myös järkisyillä: lauantaina 37 vuotta täyttävä Cristiano Ronaldo on huippuiskussa ja edelleen yksi maailman parhaista pelaajista, jonka voi hyvin kuvitella vielä tekevän zlatanit pelaamalla päälle nelikymppiseksi.
Tarkastelen tässä kirjoituksessa, onko Ronaldon saapuminen Unitediin muuttanut joukkueen hyökkäystehoja. Ronaldo on pelannut tätä kirjoitettaessa Valioliigassa 18 ottelua Man Unitedin 22:sta. Vertailu ensimmäisen neljän ja seuraavan 18 ottelun välillä ei ole kovin kestävällä pohjalla edellä mainitun pienen otoskoon vuoksi. Katsotaan siis isompaa kuvaa.
Ronaldo on tehnyt paluukeikallaan kahdeksan Valioliigamaalia, ottelua kohden 0,44. Maaliodottamaa eli xG:tä ottelua kohden hän on haalinut 0,57. Laukauksia 3,4 per ottelu, joista maalia kohti 1,4. Maalipaikkoja keskiarvollisesti 2,1. Kaikissa näissä tilastoissa Funchalin mies johtaa Unitedin sisäistä pörssiä. Kuningas on siis näillä mittareilla ottanut oman paikkansa – sangen odotetusti.
Koko Valioliigan mittapuulla Ronaldon maalikeskiarvo yltää sijaan 8., xG sijaan 3., laukaukset sijaan 2. ja maalipaikat sijaan 2. Mies ei siis ainoastaan johda joukkueensa sisäistä pörssiä näissä muuttujissa, vaan on myös sarjan mittapuulla ehdottomassa ykkösluokassa.
Määrää laadun sijaan
Määrällisesti Ronaldo laukoo ja pääsee paikoille paljon. On mielenkiintoista havaita, että portugalilaisen hyökkäyspelaamisessa on maalipaikan laadun lisäksi, usein oikeastaan sen sijasta, mukana määräajattelu. Hänen laukaisukohtainen xG:nsä 0,15 ei kestä koko sarjan tasolla vertailua kovinkaan hyvin. Esimerkiksi Patrick Bamfordin vastaava lukema on 0,29, Diogo Jotan 0,24, Raheem Sterlingin 0,23 ja Mohamed Salahin 0,18.
Kartta 1: Cristianon Ronaldon laukaukset Valioliigassa kaudella 2021-22.
62 laukausta, joista 25 maalia kohti (8 maalia), 21 ohi ja 16 blokattu
Kartasta näemme, kuinka laajalta alueelta Ronaldo laukauksia ottaa, mikä selittää suhteellisen matalan laukaisukohtaisen xG-keskiarvon. Ero esimerkiksi Liverpoolissa paljon samaa pelipaikkaa pelaavan Diogo Jotan laukaisuprofiiliin on todella suuri.
Huomionarvoista on kuitenkin, että kaikki Ronaldon maalit ovat syntyneet boksin sisältä ja suurin osa niistä korkean xG:n alueilta. Boksin ulkopuolelta lähteneestä kymmenestä laukauksesta vain yksi on osunut maalia kohti. Suhdeluku on samaa luokkaa muissakin matalamman xG:n laukauksissa boksin sisältä (reunoilta ja läheltä 16-alueen rajaa).
Suoria vapaapotkuyrityksiä on neljä, joista kolme muuriin ja yksi maalin ohi. Ronaldo ampuu siis määrällisesti paljon ja saavuttaa sitäkin kautta isoja numeroita – myös xG:n osalta.
Tarkastellaanpa vielä Ronaldon edelliskauden (2020-21) Serie A -otteluita Juventuksessa.
Kartta 2: Cristiano Ronaldon laukaukset Serie A:ssa kaudella 2020-21
Vaikka Ronaldo onkin päässyt tällä kaudella mukavasti maalitilastoihin, ovat numerot pudonneet viime kauden Juventus-ilotulituksesta merkittävästi. Esimerkiksi tehdyt maalit per ottelu ovat puolittuneet (0,88 → 0,44) ja xG:kin laskenut reippaasti (0,85 → 0,57).
Laukaisukohtaisessa xG:ssä suhteellinen muutos on kuitenkin maltillisempaa (0,18 → 0.15). Ronaldon 28:sta Serie A -maalista huolimatta portugalilaisen keskimääräisen maalipaikan laatu ei ollut sarjan huippuluokkaa silloinkaan. Tämän todistaa ylläoleva laukaisukartta. Hän otti myös Juventuksessa yhtä hanakasti kaukolaukauksia – sangen kehnolla menestyksellä.
Kaukolaukauksista vapaapotkuja oli 17: tuloksena ei maaleja ja vain kolme yritystä maalia kohti.
Tässä lienee tarpeellista korostaa sitä, että Ronaldo on tehnyt urallaan suuren määrän suoria vapaapotkumaaleja – viime kausina hana on kuitenkin tukkeutunut pahasti.
Direct free kicks over the last five seasons:
Ward-Prowse (4.16) 11-1 (4.37) Ronaldo
— The xG Philosophy (@xGPhilosophy) January 28, 2022
Miksi Unitedin maalimäärät laskeneet?
Sekä tämän että viime kauden laukausten tarkastelu osoittaa, että Ronaldo on vaarallisimmillaan boksissa. Kaukolaukausten (ja suorien vapaapotkujen) suurta määrää voi sen sijaan alkaa kyseenalaistaa. Niillä on toki muitakin funktioita kuin pelkkä suora maalinteko. Esimerkiksi vastustajia voidaan houkutella irti linjasta, jos luodaan kaukolaukausuhkaa.
Näen kuitenkin, että Ronaldon ollessa pallossa 25 metrissä, olisi maalinteon todennäköisyyksien kannalta järkevin lähestymistapa pelata pallo esimerkiksi hyvään keskityspaikkaan ja jatkaa itse juoksua korkeamman odottaman alueille, joista voi viimeistellä yhdellä kosketuksella. Manchester Unitedissa on useita pelaajia, jotka voivat toimittaa pallon laadukkaasti vaarallisimmille alueille.
Marcus Rashford scored with Manchester United’s 18th shot. The previous 17 counted for xG 0.76. His was 0.9 by itself.
Uplifting late drama, but shooting from distance rather than passing into better positions almost cost #MUFC victory. @TheAthleticUK https://t.co/5HiSnwrc5B pic.twitter.com/9RCqeDB5Yt
— Laurie Whitwell (@lauriewhitwell) January 24, 2022
Sekä numerot, kartat että myös katsotut Unitedin ottelut osoittavat, että Ronaldo viihtyy pitkiä aikoja hyvinkin kaukana rangaistusalueen tuntumasta. Maailman paras viimeistelijä on tällöin jokaisen sekunnin poissa sieltä, missä hän on viime vuodet omimmillaan ollut. Voisiko selitys löytyä siitä, että miehellä on merkittävä rooli joukkueen pelinteossa? Ei oikein.
Ronaldo on luonut tällä kaudella ottelua kohden 0,50 maalipaikkaa – vasta joukkueensa kahdeksanneksi eniten. Yksi funktio kauemmas ajautumiselle on toki tilan luominen muille hyökkääjille yläalueille, mutta en pidä tämän toiminnan hyöty-panossuhdetta riittävän hyvänä perusteena sille, että Ronaldo viettää itse pitkiä aikoja poissa suorasta maalinteosta.
Hän kun laittoi pallon verkkoon viime kaudella Juventuksessa huimalla 34 prosentin tehokkuudella. Tällä kaudella lukema on pudonnut 25 prosenttiin, mutta joka neljännen maalipaikankin hyödyntäminen on vielä kelpo lukema.
Tästä voidaankin jo päätellä, ettei Ronaldon mukaantulo ole myöskään nostanut Unitedin vaarallisuutta hyökkäyspäässä pariin edelliseen kauteen verrattuna. United on ollut viime kaudet maalipaikkojen laadun suhteen melko heikossa hapessa Valioliigan vertailussa.
Joukkueen laukaisukohtainen xG on ollut sekä tällä että kahdella edellisellä kaudella 0,12 – liigan alempaa keskikastia. Maalipaikat se hyödynsi kaudella 2019-20 27- (6.) ja kaudella 2020-21 28-prosenttisesti (3.). Tällä kaudella tehokkuus on pudonnut 25 prosenttiin (10.). Joukkueen maaleista 16-alueen ulkopuolelta on syntynyt sekä tällä että viime kaudella n. 11% – siinäkään ei siis muutosta.
Manchester United total xG from corner situations this season: 2.1.
Only three teams lower.
Zero goals + Cristiano Ronaldo hasn’t had one proper header.
Liverpool top table for third season in row shows a formula can be found.#MUFC @TheAthleticUKhttps://t.co/AKUjsdIG7M
— Laurie Whitwell (@lauriewhitwell) January 26, 2022
Maalipaikan keskimääräinen laatu ei ole ainoa laskevan trendin muuttuja Old Traffordilla. Myös ne tärkeimmät hyökkäyspelin muuttujat eli maalit (2019-20: 1,74 → 2020-21: 1,92 → 2021-22: 1,64 ottelua kohden) ja ovat olleet tällä kaudella edellisiä sesonkeja tiukemmassa.
Cristiano Ronaldon syyksi tätä trendiä ei tietenkään voi laittaa. On kuitenkin selvää, että Ralf Rangnickin on pystyttävä roolittamaan supertähtensä nykyistä paremmin. Hyvistä tilastolukemista huolimatta Ronaldoa ei ole vielä onnistuttu valjastamaan toivotunlaiseksi sateentekijäksi.
Uransa jälkipuoliskon ajan Ronaldo on ollut ennen kaikkea maalintekijä, ei niinkään 1v1-ohittaja tai pelinrakentaja. Vaikka ikää on jo pian 37, on Ronaldon mahdollista päästä fysiikkansa puolesta vielä hetkeksi aikaa nykyistäkin kovempiin maalilukemiin.
Tähän vaaditaan luonnollisesti myös pelikavereiden herääminen varsinkin vastahyökkäyspaikkojen tunnistamisessa. Kun Unitedille aukeaa hyvä vastaiskupaikka, on Ronaldo usein täysin oikea-aikaisesti kiihdyttämässä vauhtiin viimeistää linjaa vastaan, mutta pallollinen pelaaja ei tätä ohikiitävää hetkeä tunnista. Unitedin hitaampien hyökkäysten vaiheessa Ronaldo sen sijaan voisi vaikuttaa omaan toimintaansa paljon enemmän.
Mitä Ronaldon kanssa pitäisi tehdä?
Kartta 3: Cristianon Ronaldon syöttöjen lähtöpaikat kauden 2021-22 Valioliigassa. Siniset omille.
Ylläoleva kartta osoittaa, kuinka laajalla säteellä Ronaldo liikkuu – hyvin paljon laidoilla sekä alempana kenttää. Tätä pidän Ronaldon tapauksessa enemmän ongelmana kuin positiivisena havaintona.
Portugalilaisen ei olisi tarpeen valua pallollisessa vaiheessa näin alas, koska pelintekotaitoa sieltä löytyy mm. Bruno Fernandesin ja paluuta tekevän Paul Pogban toimesta. Kenties mies voisi vaihtaa ajatuksia kopissa joukkueen viime kauden laukaisukohtaisen xG-kunkun Edinson Cavanin kanssa. El Matador keskittyy siihen, minkä parhaiten osaa: tappavaan viimeistelyyn boksin keskellä.
Mikäli Cavanin peliaika jatkuu yhtä niukkana, on Ronaldon sitä suuremmalla syyllä pysyttävä iso osa ajasta keskisektorissa ja lähellä boksia. CR7:n ylivertaisia ysipaikan pelaajan taitoja ei ole varaa hukata enää yhtään enempää.
Cavanin lisäksi Unitedilla ei ole toista yhtä räjähtävää viimeistelijää pilkun ja maaliviivan välimaastossa Mason Greenwoodin ollessa hyllytettynä ja vakavan poliisitutkinnan alaisena. Laidoille löytyy nopeutta ja syöttötaitoa muun muassa Marcus Rashfordin, Jadon Sanchon ja Luke Shaw’n kautta. Keskisektorin pelinteko- ja 10-alueillakin on konehuoneessa tarvittavaa syöttövalikoimaa. Ronaldon paikka on ylempänä ja keskemmällä.