fbpx
Artikkelit

Kotimäki: Alkukauden jyvät ja akanat tilastoissa – Liverpoolin kyvyttömyys maalipaikkoihin on pötypuhetta

Tuukka Kotimäki tutkii alkukauden ali- ja ylisuorittajat Valioliigassa.

Kuukausi sitten käynnistynyttä Valioliigaa on takana kuusi ottelukierrosta eli hieman vajaa kuudesosa. On aika luoda ensimmäinen katsaus alkukauden asetelmiin, onnistujiin ja epäonnistujiin.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, voidaan jalkapallo-ottelusta kaivaa esiin loppumaton määrä dataa erilaisten tilastojen muodossa

Koska yhdenkin maalin merkitys on jalkapallossa niin massiivinen, löytyvät tärkeimmät tilastot maalinteon ja maalineston alueilta. Ei ole suuri yllätys, että niiden suhteen hyvin suoriutuvat joukkueet ovat kauden lopussa myös pokaaleja nostelevia ja Euroopan kentille lippunsa lunastavia.

Valioliigan ensimmäistä kuukautta ovat leimanneet sarjan mammutteihin lukeutuvien joukkueiden lukuisat pistemenetykset. Liverpool on kompuroinut oikein kunnolla ja Manchester Citykin pisteiden valossa aavistuksen. Nähdäänkö tällä kaudella siis useamman joukkueen tasainen mestaruustaisto?

Cityn hyökkäyskoneiston vuosihuolto onnistunut, Liverpool mainettaan parempi

Sarjan kärkipäässä kaikkien huulilla on ollut Arsenal. Mikel Artetan Tykkimiehet aloittivat sarjan viidellä perättäisellä voitolla, kunnes otteitaan parantanut Manchester United näytti heille punaista stop-merkkiä Old Traffordilla. Arsenalin hyökkäyspään lukemat ovat olleet kärkisijoihin oikeuttavia, joskin huomioitavaa on joukkueen suhteellisen helppo alkuohjelma. Todelliseen puntariin se joutuu viimeistään lokakuun alussa kun vastaan marssivat peräkkäin Tottenham ja Liverpool.

Maalintekoon liittyviä numeroita kuuden Valioliigan ottelukierroksen jälkeen. Kunkin muuttujan arvon jälkeen joukkueen sijoitus kyseisen muuttujan suhteen sarjassa. Lihavoituna paras joukkue kyseisen muuttujan suhteen viidestä sarjataulukon kärkijoukkueesta. Tilanne 5.9.2022 Data: Statsbomb

Sarja-
sijoitus
Maalit xG  nPxG/
laukaus
Laukaukset
maalia kohti
Avain-
syötöt
Pallokosketukset
vast. boksissa
1) ARS 14 (4.) 11,8 (3.) 0,12 (4.) 34 (4.) 70 (3.) 233 (2.)
2) MCI 20 (1.) 14,3 (1.) 0,13 (1.) 36 (2.) 82 (2.) 233 (2.)
3) TOT 12 (5.) 10,0 (6.) 0,10 (8.) 35 (3.) 68 (4.) 169 (7.)
4) BHA 11 (6.) 10,2 (4.) 0,10 (8.) 24 (11.) 60 (5.) 173 (5.)
5) MUN 8 (9.) 8,1 (9.) 0,11 (5.) 26 (9.) 59 (8.) 143 (9.)


Vaikka Manchester City on kärsinyt kaksi hieman yllättävää pistemenetystä, rullaa joukkueen pallollinen koneisto entiseen malliin. Pep Guardiola on onnistunut Erling Haalandin sovittamisessa pelitapaansa täydellisesti ja pilke silmäkulmassa kyselläänkin, milloin Valioliiga alkaa sopeutua Haalandiin.

City on latonut ylivoimaisesti eniten maaleja ja ylisuorittanut xG:hensä nähden isosti. Tätä ei Cityn kohdalla kuitenkaan kannata pitää poikkeavuutena; jo aiempina kausina se on tehnyt samaa ylisuorittamista, koska joukkueessa on niin tappavia viimeistelijöitä, xG:n uhmaajia. Cityn hyökkäyspeli on jo tässä vaiheessa kautta sen omalla, jäätävän kovalla tasollaan eikä hidastumista ole odotettavissa.

https://twitter.com/OptaJoe/status/1565068130493276163?s=20&t=k_P6EDPaALR1iv9LskTyAg

Hyökkäyspään avainmuuttujien taulukosta puuttuu Cityn ja Arsenalin lisäksi yksi selvästi sinne kuuluva joukkue, joka sarjasijoituksensa vuoksi ei sinne vielä mahdu: Liverpool. Punaisten kauden alku on saanut paljon kritiikkiä, mutta se tulee parantamaan.

Liverpool on luonut xG:tä sarjan toiseksi eniten, laukonut maalia kohti eniten, syöttänyt eniten avainsyöttöjä ja koskenut palloon vastustajan boksissa eniten. Esimerkiksi Twitterissä pyörivät puheet joukkueen kyvyttömyydestä luoda maalipaikkoja ovat siten puhtaasti tunneperäisiä. Paikkaansa ne eivät pidä.

City, Liverpool ja Arsenal ovat siis selkeästi vaarallisimmat hyökkäyspään joukkueet alkukaudella. Conten Tottenham on aloittanut pluspuolisesti, mutta joukkueen hyökkäyspotentiaalissa on vielä paljon lunastettavaa. Tämä henkilöityy varsinkin varjojen mailla vaeltavaan Heung-Min Soniin.

Erik ten Hagin Manchester United on saanut konettaan käyntiin katastrofialun jälkeen, mutta sen hyökkäysnumerot ovat vielä ainakin toistaiseksi sarjan keskitasoa – eivät europeleihin pyrkivän joukkueen luokkaa. United-kannattajilla on täysi oikeus olla iloisia varsinkin Arsenalin nujertamisesta. Jäitä kannattaa kuitenkin vielä varata hattuun, sillä Arsenal vei peliä sunnuntaina paikoin hyvin selvästi. Tämä ei tietenkään poista kolmen pisteen arvoa, mutta tekemistä Unitedillä riittää edelleen rutkasti.

Jos City ja Liverpool tuottavat hyökkäysuhkaa odotetunlaisesti, voi Brighton Hove & Albionin todeta olevan todellinen superyllättäjä. Kukapa olisi uskonut ennen kautta, että lokkilauma majailee sarjassa nelosena, eikä sijoituksessa ole lainkaan ilmaa saati tuuria. Tästä todisteena esimerkiksi sarjan neljänneksi paras xG-saldo. Graham Potter tekee fantastista työtä etelärannikolla ja seuran fanien kannattaa nauttia miehen palveluksista vielä kun voivat – kauaa niitä tuskin on enää tarjolla.

Kun pallo on omilla, ei vastustaja voi tehdä maalia

Manchester Cityn dominointi jatkuu yhtä lailla maalinestoon liityvissä numeroissa. Se on päästänyt “ansaittua” enemmän maaleja. Taustamuuttujien jatkuessa samalla kivikovalla tasolla, ovat Newcastle-ottelun kaltaiset kolmen takaiskumaalin illat jatkossa keräilyharvinaisuuksia. City on esimerkki joukkueesta, jonka pelaamisessa hyökkäys- ja puolustuspelaaminen korreloivat voimakkaasti keskenään. City on mestari puolustamaan pallon kanssa ja se täyttää kentän niin hyvin, että pallonmenetyksen hetkillä pelaajilla on lyhyt matka juosta antamaan vastaprässiä.

Maalinestoon liittyviä numeroita kuuden Valioliigan ottelukierroksen jälkeen. Kunkin muuttujan arvon jälkeen joukkueen sijoitus kyseisen muuttujan suhteen sarjassa. Lihavoituna paras joukkue kyseisen muuttujan suhteen viidestä sarjataulukon kärkijoukkueesta. Tilanne 5.9.2022 Data: Statsbomb

Sarja-
sijoitus
Päästetyt
maalit
annettu xG  vastust.
nPxG/
laukaus
Vastustajan
laukaukset
maalia kohti
Vastustajan avainsyötöt Vastustajan
pallokosketukset
omassa boksissa
1) ARS 7 (8.) 4,9 (2.) 0,11 (10.) 18 (4.) 37 (2.) 97 (3.)
2) MCI 6 (4.) 3,0 (1.) 0,09 (3.) 11 (1.) 26 (1.) 66 (1.)
3) TOT 5 (2.) 5,5 (3.) 0,06 (1.) 16 (2.) 61 (13.) 160 (11.)
4) BHA 5 (2.) 7,1 (8.) 0,12 (18.) 17 (3.) 44 (4.) 116 (5.)
5) MUN 8 (9.) 8,4 (13.) 0,10 (7.) 25 (10.) 64 (15.) 195 (18.)


Arsenal on toinen esimerkkijoukkue, joka täyttää kentän hyvin, etenee linja kerrallaan ja täten ei ole jatkuvasti haavoittuvainen pallonmenetyksen hetkillä. Tähän on tosin todettava, että sunnuntaina Old Traffordilla sen kenttätasapaino oli poikkeuksellisen heikko. Seitsemän päästettyä maalia yhdistettynä helpohkoon alkuohjelmaan maalia on kuitenkin lukema, johon Mikel Arteta tuskin on tyytyväinen.

Tottenham ja Brighton ovat päästäneet sarjassa toiseksi vähiten maaleja. Brightonin alkukausi on siis mennyt aivan nappiin kentän molemmissa päissä. Niin, ja kuka on päästänyt sarjassa vähiten maaleja tähän asti? Wolverhampton Wanderers!

Manchester United ei ole hurmannut maalinteon tilastoillaan eikä se tee itä myöskään kentän toisessa päässä. Lukemissa painavat toki vielä kauden kaksi surkeaa avausottelua, mutta myös neljässä edellisessä ottelussa joukkue on ollut haavoittuvainen. Prosessi on todellakin vasta muutaman metrin lähtöviivan yli.

Entä sitten Liverpool? Löytyykö selitys kyntämiselle puolustuspäästä? Eipä oikeastaan. Kloppin suojatit sijoittuvat myös maalinestoon liittyvissä muuttujissa viiden parhaan joukkoon. Ainoa numero, joka heitä ei sinne oikeuta, on sarjasijoitus. Vaikka alkukausi on aiheuttanut Suomenkin lukuisissa Reds-faneissa itkua ja hammastenkiristystä, eivät tilastot anna vielä lainkaan aihetta Viaplay-tilauksen perumiseen. Liverpool tulee vielä.

Kevät 2023 – dinosaurusten sukupuutto?

Hamburger Sport Vereinista käytetään Saksassa lempinimeä dino viitaten seuran iänikuiseen, joskin viime vuosina viimein katkenneeseen, olemassaoloon pääsarjassa. Samankaltaisen statuksen seuroja on Valioliigassakin ja niistä useampi on suurissa vaikeuksissa.

Yksittäisistä toisen sarjaportaan visiiteistään huolimatta Everton, West Ham ja Aston Villa ovat Valioliigan vakikalustoon kuuluvia, perinteikkäitä organisaatioita. Myös Leicester voidaan laskea samaan kastiin. Nämä joukkueet on totuttu näkemään viime vuosina vähintään keskikastissa, osa jopa europaikoilla. Nyt ei hyvältä näytä.

Maalintekoon liittyviä numeroita kuuden Valioliigan ottelukierroksen jälkeen. Kunkin muuttujan arvon jälkeen joukkueen sijoitus kyseisen muuttujan suhteen sarjassa. Lihavoituna heikoin joukkue kyseisen muuttujan suhteen viidestä sarjataulukon pohjajoukkueesta. Tilanne 5.9.2022 Data: Statsbomb

Sarja-
sijoitus
Maalit xG  nPxG/
laukaus
Laukaukset
maalia kohti
Avain-
syötöt
Pallokosketukset
vast. boksissa
16) EVE 4 (17.) 7,2 (13.) 0,10 (8.) 28 (6.) 50 (12.) 129 (13.)
17) AVL 5 (15.) 4,5 (19.) 0,08 (15.) 17 (17.) 40 (19.) 108 (18.)
18) WHU 3 (19.) 5,5 (16.) 0,08 (15.) 16 (18.) 45 (16.) 112 (16.)
19) NFO 4 (17.) 5,5 (16.) 0,07 (20.) 15 (19.) 42 (18.) 125 (14.)
20) LEI 8 (9.) 5,5 (16.) 0,09 (14.) 19 (15.) 43 (17.) 99 (19.)


Varsinkin Aston Villa ja West Ham ovat olleet hyökkäyspäädyssä umpisurkeita, ottaen huomioon niiden pelaajamateriaalin laadun. Villalla on Philippe Coutinhon, Ollie Watkinsin ja Danny Ingsin kaltaisia Valioliigassa kovia näyttöjä antaneita kavereita. West Hamin synkkää alkukautta kuvastaa parhaiten yksi viime kauden sarjan parhaista pelaajista, kiikaritehoilla surffaileva Jarrod Bowen.

Varsinkin Villa-luotsi Steven Gerrardin aika tiimalasissa alkaa käydä näillä näytöillä vähiin. Edes taustatilastot eivät anna mitään viitteitä paremmista ajoista. Villalta tuntuu puuttuvan selkeä pelillinen identiteetti, mikä saa joukkueen alisuoriutumaan pahemman kerran.

Everton on hyökkäyspään numeroiltaan selkeä alisuorittaja. Se on monessa muuttujassa sarjan keskikastia, ainoastaan se tärkein eli pallo ei ole löytänyt tietään maaliin asti. Kuuden kierroksen jälkeen asia ei vielä ole katastrofi; kaiken järjen mukaan myös maalisarake tulee parantumaan, vaikka uusi hankinta Neal Maupay ei olekaan varsinaisesti tunnettu kliinisyydestään boksissa.

Brendan Rodgers on saanut Leicester Cityn pelaamaan viime vuosina hienoa futista ja haastamaan myös suuria yksittäisissä otteluissa. Nyt huolta herättää etenkin kettujen karmea puolustuspelaaminen. Mikäli Rodgers ei saa sitä kuosiin, voi putoamiskamppailu hyvin olla tosiasia King Power Stadiumilla.

Perinteikkäimpien, vahvasti alisuorittaneiden joukkueiden kaverina häntäpäässä majailee mopolla moottoritielle -osasto Nottingham Forestin johdolla. Joukkue on näyttänyt ajoittain erinomaista peli-ilmettä ja ollut tunnetasolla piristävä lisä sarjaan. Numerot kertovat kuitenkin melko karua kieltään heidän edessään odottavan työmaan mittaluokasta. Samaan klubiin voidaan huoletta heittää myös toinen sarjanousija Bournemouth, joka on kahdesta voitostaan huolimatta tehnyt sarjan ylivoimaisesti vähiten xG:tä, laukauksia maalia kohti ja avainsyöttöjä haalinut nippu.

Evertonin verkko tulee heilumaan, West Hamin ei?

Maalinestoon liittyviä numeroita kuuden Valioliigan ottelukierroksen jälkeen. Kunkin muuttujan arvon jälkeen joukkueen sijoitus kyseisen muuttujan suhteen sarjassa. Lihavoituna heikoin joukkue kyseisen muuttujan suhteen viidestä sarjataulukon pohjajoukkueesta. Tilanne 5.9.2022 Data: Statsbomb

Sarja-
sijoitus
Päästetyt
maalit
annettu xG  vastust.
nPxG/
laukaus
Vast.
laukaukset
maalia kohti
Vast. avainsyötöt Vastustajan
pallokosketukset
omassa boksissa
16) EVE 6 (4.) 10,7 (19.) 0,10 (7.) 31 (16.) 67 (17.) 193 (17.)
17) AVL 10 (15.) 9,6 (15.) 0,11 (10.) 29 (14.) 58 (12.) 167 (13.)
18) WHU 8 (9.) 7,3 (9.) 0,09 (3.) 18 (4.) 49 (6.) 141 (7.)
19) NFO 14 (18.) 13,3 (20.) 0,12 (18.) 36 (20.) 79 (20.) 199 (19.)
20) LEI 16 (19.) 9,1 (14.) 0,11 (10.) 26 (11.) 57 (11.) 150 (9.)


Nottingham Forestin suoriutuminen on ollut Championship-tasoa myös oman maalin läheisyydessä. Kaudesta on todella tulossa pitkä ja alun perusteella näyttää vahvasti, että odotettu paluu yli 20 tauon jälkeen korkeimmalle tasolle uhkaa jäädä yhden kauden mittaiseksi.

Leicester ja Aston Villa eivät ole onnistuneet tilkitsemään puolustuksiaan ja myös taustanumerot maalinestossa ovat heikkoja. Everton on päästänyt sarjassa neljänneksi vähiten maaleja, mutta taustanumeroita tarkastellessa heidän maalinestonsa ei ole kestävällä pohjalla. Siitä kertoo kaikkein eniten sarjan toiseksi suurin annettu xG-summa.

West Hamin faneilla on pohjaviisikon taivaalle kertyneistä pilvistä eniten hopeareunusta. Vaikka hyökkäysuhka on tussahtanut pahasti, ovat maalinestoasiat sentään suhteellisen tutulla David Moyes -tasolla. Kun Bowen ja kumppanit alkavat lämmetä kauteen, luulisi Stratfordin poppoon välttävän ainakin putoamiskamppailun.

Suuret ovat suuria

Brighton on ollut sarjan alun todellinen piristysruiske ja kuten numerot osoittavat, kaikkea muuta kuin onneen perustuva suonenveto. Joukkueella ei ole eurorasituksia ohjelmassaan, joten ainakin Eurooppa-liigan paikan tavoittelua voi pitää jo tässä vaiheessa aivan realistisena skenaariona.

Brightonia lukuun ottamatta jo kuuden ottelun jakso alkaa osoittaa nykyfutiksen peruuttamattoman luonnonlain: suuret jyräävät. Tulostasolla sarjataulukko näyttää vielä jännittävältä, mutta kun mennään hieman ottelutulosten taakse, ei varsinkaan Manchester Citylle löydy tällä kaudella pysäyttäjää. Jos sellainen kandidaatti jostain ilmestyy, veikkaan sen edelleen kaikesta huolimatta olevan Liverpool.

Suuret ovat suuria -ajatus toimii myös käänteisesti. Sarjanousijan osa ei yleensä ole helppo eikä tähän näytä olevan tulossa nytkään poikkeusta. Varsinkin Nottinghamin ja Bournemouthin reissu voi olla pikainen ja ohdakkeinen. Fulham vaikuttaa nousijakolmikosta potentiaalisimmalta säilyjältä, jolloin alas voi hyvin lähteä yksi isomman kaliiberin kestonimi.

Kuusi ottelua on vielä varsin lyhyt ajanjakso, mutta mielenkiintoiset suuntaviivat kaudelle on nyt piirretty. 

Tuukka Kotimäki

Jalkapalloromantikon ja futiskoutsin hybridimalli. Mikään ei ole sattumaa…tilastodata-analyytikan mestari.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button