Koronavirus: Ykkösliiga päätökseen pitkien neuvotteluiden päätteeksi – vain eliittisarjat pelataan loppuun Britanniassa
Kirjeenvaihtaja Pauli Loukola matkusti Manchesterista Suomeen. Raportointi koronaviruksesta Britanniassa jatkuu.
Päivitetty 9.6. klo. 19:00.
Englannin Ykkösliigan ja Kakkosliigan sarjakaudet on päätetty vihdoin keskeyttää ja päättää ’Points Per Game’ (PPG)- järjestelmällä, jossa lasketaan joukkueiden pistekeskiarvo. Sarjanousut ja putoamiset toteutetaan pääosin ja pudotuspelikamppailut pelataan vielä.
Ykkösliigassa Coventry City kruunattiin mestariksi ja Rotherham nousee myös Mestaruussarjaan. Bolton, Southend ja Tranmere putoavat Kakkosliigaan. Oxford, Portsmouth, Fleetwood ja Wycombe pelaavat pudotuspelit viimeisestä sarjanousijasta.
Kakkosliigassa Swindon Town juhlii mestaruutta. Crewe ja Plymouth nousevat myös suoraan Ykkösliigaan. Sarjasta ei putoa seuroja, ellei National League pysty päättämään sarjaansa. National Leaguen tilanteesta ei ole vieläkään päätetty.
Erityisen vaikean neuvotteluista eri sarjaportaiden välillä ovat tehneet seurojen poikkeavat intressit sekä sarjojen eri kattojärjestöt. Valioliiga on oma instituutionsa. Englannin jalkapalloliigaan puolestaan kuuluvat vielä loppuun pelattava Mestaruussarja sekä Ykkös- ja Kakkosliiga.
Varsinkin Ykkösliigassa pelaa todella erikokoisia seuroja ja esimerkiksi play-off-paikkojen ulkopuolella oleva Sunderland on luonnollisesti pettynyt päätökseen, sillä se ei halua jumittautua Ykkösliigaan. Puolestaan sarjataulukon alemmalla puoliskolla on pieniä seuroja, kuten Accrington Stanley, joka on raporttien mukaan tyytyväinen pelatessaan Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Englannissa on ollut puhetta jopa Ykkös- ja Kakkosliigan pilkkomisesta alueellisiin lohkoihin lähitulevaisuudessa. Kolmanneksi korkeimmalle portaalle jumittuvat isot seurat voivat kokea pahan kolauksen, jos järjestelmät muuttuvat ja taloudelliset erot kasvavat entisestään sarjaportaiden välillä. Koronakriisi voi osoittauta vielä pahaksi iskuksi englantilaiselle jalkapallopyramidille.
Valioliigan Project Restart toteutuu, kun pelit pyörähtävät käyntiin 17.6. Kaikki ottelut televisioidaan historiallisesti Suomen lisäksi myös Britanniassa. BBC näyttää historiansa ensimmäiset muutamat Valioliiga-pelit maksuttomilla kanavillaan. Myös yleisesti pimennossa olevat kello 15 (17 Suomessa) pelit näytetään televisiossa.
#pafc pic.twitter.com/1gvZcTt4jo
— Plymouth Argyle FC (@Only1Argyle) June 9, 2020
I feel a great deal of sympathy for clubs like Tranmere Rovers and Peterborough United on a day like today. But what has happened to society + football in last few months could not have been foreseen. If the season cannot be finished, PPG is the best of a series of bad solutions.
— Oliver Holt (@OllieHolt22) June 9, 2020
Iso-Britannia on siirtynyt viruksen vastaisessa elvytyksessä toiseen vaiheeseen, jossa tiukkoja määryksiä vähän höllennetään. Pääviesti ”stay alert” – ”pysy valppaana” on kuitenkin mielletty epämääräiseksi. Hallitus on siirtynyt skandaalista toiseen. Pääministeri Boris Johnsonin pääneuvonantaja Dominic Cummings on jäänyt kiinni kahdesti rikottuaan tiukkaa liikkumiskieltoa matkustamalla kodistaan Lontoosta Pohjois-Englannin Durhamiin vanhempiensa luokse. Hallitusta on kyseenalaistettu siitä, ovatko säännöt erilaisia valtionjohdolle ja muille. Britannian koronamääräykset ovat vielä verrattain tiukkoja Suomeen verrattuna. Esimerkiksi jalkapalloharjoittelu ammattilaispelin ulkopuolella on yhä kiellettyä isoissa ryhmissä. Baarit ja ravintolat saavat tarjoilla vain mukaan otettavaksi.
The Sunday Times julkaisi aikaisemmin epäotollisen raportin hallitukselle siitä, miten koronaviruksen sairastanut Johnson oli vältellyt Cobra-hätäkokouksia viruksen alkuvaiheessa tammi-helmikuussa. Pitkän selvityksen mukaan pääministerin välinpitämättömyys toimia ajoissa on saattanut johtaa yhtenä syynä pahaan tilanteeseen Isossa-Britanniassa. Hallitusta kritisoidaan yhä siitä, että terveydenhuollon työntekijöistä vain pieni määrä on testattu.
Myös jalkapallovaikuttajat, kuten Gary Neville ja Gary Lineker ovat aktiivisesti kritisoineet Britannian hallituksen toimia.
Kaikki puoliammattilaissarjat seitsemänneltä sarjaportaalta alaspäin on mitätöity. Sarjoissa on seitsemästä yhdeksään kierrosta pelaamatta, mutta FA on päättänyt, että kausi mitätöidään ja yksikään joukkueista ei nouse tai putoa. Esimerkiksi oman sarjanousunsa jo varmistanut Vauxhall Motors ei nouse ylempään divisioonaan.
Tiistaina Iso-Britanniassa tartuntoja on 287 399 ja kuolleita 40 597. Arvioiden mukaan Iso-Britanniassa menehtyneiden määrä on vielä huomattavasti suurempi, sillä kaikkia vanhainkodeissa ja kodeissaan kuolleita ei ole vielä laskettu mukaan. Iso-Britannia nousi toukokuussa Euroopan koronavirukseen kuolleiden määrässä ohi Italian ja näin ollen Euroopan eniten kärsineeksi.
”Jalkapallo ilman kannattajia ei ole mitään”
Pääministeri Johnson yritti vähätellä koronaviruksen vaikutuksia mahdollisimman kauan. Tästä kertovat esimerkiksi viivyttely koulujen ja pubien sulkemisessa. ”Business as usual” -mentaliteetti on Briteissä yleinen. Jo toiseen maailmansotaan valmistuessa vuonna 1939 Britannian parlamentti julkisti sanontoihin sittemmin jääneen hokeman ”keep calm and carry on”. Ota rauhassa ja jatka eteenpäin -asenteella britit yrittivät suhtautua myös koronavirukseen.
Johnson ilmoitti vielä 11.3. ylpeästi, miten hän vieraili sairaalassa, jossa oli koronavirus-epäiltyjä ja kätteli potilaita. Aikaisemmin pääministeri totesi darwinistiseen tapaan jotakuinkin, että brittien pitäisi ottaa virus vastaan, kuten ”isku kohti leukaa” ja näin vahvimmat selviävät.
UNBELIEVEABLE – Johnson seriously suggests on TV to let #coronavirus run unhampered thru UK population.
Johnson proposes to let us ”take it on the chin” & ”allow the disease to move through the population”.
In other words… do nothing & accept death rates >10% for elderly. pic.twitter.com/FmBNUL2oRB— Max Jansen (@MaximilianJans2) March 9, 2020
Valioliigaseuroille otteluiden pelaaminen tyhjille katsomoille ei ole taloudellisesti yhtä vakava asia kuin alempien sarjatasojen seuroille. Televisiodiilit ovat rahallisesti niin arvokkaita korkeimmalla sarjaportaalla, että perinteiset lipputulot eivät ole enää niin iso osa seurojen tuloja kuin aikaisemmin. Taloudellisesti pahimmin suljettujen ovien takana pelaaminen koskisi Burnleyta. Televisiointituloihin eniten nojaavat Watford, Bournemouth ja Burnley.
Alemmilla sarjaportailla seurojen tulot nojaavat vahvasti ottelupäiviin. Jopa seitsemännellä sarjaportaalla on yli 1000 ihmisen yleisömääriä, joten päätökset saattavat vaikuttaa hyvin pitkälle jalkapallopyramidissa.
Päivitämme artikkelia sitä mukaan, kun tilanne Isossa-Britanniassa kehittyy. Päivitetty 9.6.2020 klo. 19:00.
Lähteet: The Guardian, BBC, The Daily Telegraph, The Times, Sky Sports
Pauli Loukola, Manchester / Espoo