Koronapäivitys Manchesterista: Pubit auki ja yleisöä jalkapallo-otteluihin – voiko pääministeri Boris Johnsonin lupauksiin luottaa?
Jalkapalloilijoiden trimmattuja hiuksia paheksutaan pikkuhiljaa hellittävän koronakurimuksen keskellä, kirjoittaa Pauli Loukola.
Toukokuun 17. päivänä jalkapallokannattajat palaavat stadioneille. Juuri ajoissa sarjakauden viimeiselle kierrokselle. Elämä palaa takaisin normaaliin kesäkuun 21. päivänä. Seuraavana päivänä Englannin on määrä pelata Wembleyllä Tsekkiä vastaan EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussaan. Huumaa.
Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson painotti helmikuun viimeisen viikon tiedotustilaisuudessa, että Englannin koronavirus-lockdownin exit-suunnitelman määrittää data, eivätkä päivämäärät.
Päivämäärät rajoitusten purkamiselle on nyt kuitenkin julkisesti asetettu. Odotukset niiden toteutumiselle ovat Englannissa valtavat. Vähän kuin miesten jalkapallomaajoukkueen valmistautuessa kesän arvokisoihin. Kritiikki ”BoJolle” tulee olemaan rajua, jos hän ei pysty pitämään sanojaan.
Iso-Britanniassa on menehtynyt koronavirukseen yli 120 000 ihmistä. Se on viidenneksi eniten koko maailmassa ja eniten Euroopassa. Britannia on ollut lockdownissa koko vuoden 2021. Päivittäisten koronaan kuolleiden määrä on laskussa Englannissa. Tammikuun aikana virukseen menehtyi joka päivä noin 1000 ihmistä. Viimeisen viikon keskiarvo päivittäin menehtyneiden määrässä on ollut 480. Silti jopa viimeisen viikon aikana Iso-Britanniassa on todettu eniten koronaviruksesta aiheutuneita kuolemia koko Euroopassa.
Kaikesta huolimatta Englannissa on tällä hetkellä ilmassa aitoa optimismia. Kauan kestäneen lockdownin loppu on näköpiirissä, vaikkakin kaukana. WhatsAppin 5-a-side ryhmächättini on täyttynyt viesteistä lädien valmistautuessa pienpelin palaamiseen. Maaliskuun 29. päivänä ulkona pelattavat pienpelit pitäisivät olla sallittuja. Twitterissä suunnitellaan kesälomia. Maan sisällä saa matkustaa huhtikuun 12. päivästä lähtien – tosin vain samassa taloudessa asuvien kanssa. Tiistaina BBC Manchesterin aamuradioon soittaneet naiset hehkuttivat, miten he ovat varailemassa parturiaikoja huhtikuun loppuun.
Brittien kalentereihin alkaa ilmestyä pitkästä aikaa merkintöjä. Parturiaikojen ennakkovaraaminen salonkien auetessa huhtikuussa on luonnollista. Parturit ovat olleet koko vuoden kiinni samoin kuin lähes kaikki muutkin palvelut. Ei ole ihme, että Valioliiga-pelaajien tarkasti trimmatut hiustyylit ovat herättäneet Englannissa närää. Hiustenleikkuut eivät pitäisi olla sallittuja, ellei sitten hiukset ole leikannut joku pelaajien kotitaloudessa.
MIRROR SPORT: The date escape #TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/vqI6xUeyLy
— Neil Henderson (@hendopolis) February 22, 2021
Breaking: Up to 10,000 spectators can attend the very largest outdoor seated venues like football stadiums from 17 May in England – if the data allows.
— fcbusiness Magazine (@fcbusiness) February 22, 2021
Täällä Manchesterissa ei ole ollut sallittua käytännössä mikään muu kuin ulkona liikkuminen oman talon asukkaiden kanssa sitten lokakuun lopun. Take-away kahvilat ovat olleet suosittuja. Pubit eivät ole auenneet tänä vuonna ollenkaan, ja lyhyitä ajanjaksoja lukuun ottamatta ne ovat olleet kiinni kohta vuoden.
Koronaviruksen hoitaminen Iso-Britanniassa on siis ollut katastrofaalista. Optimismin purkautumien lockdownin avaamissuunnitelmassa on kuitenkin selkein tämänhetkinen tunnelma saarella. Onko optimismiin mitään syytä?
Pelaako Englanti EM-kisoissa Wembleyllä täysille katsomoille?
Tarkkojen päivämäärien ja lupausten asettaminen on yleistä briteille. Ei riitä, että todetaan paikkojen avaamisesta tällä ja tällä aikavälillä koronatilanteen ja rokotusten edetessä, vaan pitää pystyä lupaamaan. Lupauksiin ei voi kuitenkaan luottaa yhtä lailla kuin vaikka Suomessa. Koski se sitten normaalioloissa kavereiden kanssa sovittua tapaamista pubissa, luvatun työtehtävän suorittamista ajoissa tai koko maan laajuisen lockdownin hellentämistä.
Lupaukset kuitenkin rauhoittavat kansan ainakin hetkeksi ja Boris Johnson saa vähäksi aikaa työrauhaa. Johnsonilla ja Britannian hallituksella on useissa piireissä naurunalainen ja toisaalta huolestuttavan epäluotettava maine.
Koronatilanne on ollut täällä niin puuduttava, että lopun näkemisen ilmoittaminen auttaa. Päivät alkavat todella pidentyä Englannissa helmikuun lopussa. Aurinkokin pilkistelee aika ajoittain. Manchester Cityn kannattaja soitti BBC:n aamun radioshow’hun.
– Olen täysin tohkeissani (nainen toisti ”buzzing” sanan neljä kertaa peräkkäin). Pelaamme kauden viimeisen pelin kotona, kun yleisö palaa takaisin ja olen 90-prosenttisen varma, että voitamme sarjan.
Maksimissaan Valioliigan viimeiselle kierrokselle saattaa päästä yleisöä sisään 10 000 silmäparia, joten parhaimmassakin tapauksessa katsomot ovat hyvinkin tyhjiä. Valioliiga äänestää itse asiasta vielä myöhemmin.
Teoriassa Englanti voi pelata Tsekkiä vastaan EM-kisojen alkulohkon ottelussa Wembleyllä 90 000 silmäparin edessä. Siihen tuskin kuitenkaan uskoo monikaan.
Elämää Manchesterin lockdownissa
Käytännössä elämä jatkuu Englannin lockdownissa hyvin samalla tavalla maaliskuun loppuun asti. Useilla täyttyy ensi kuussa vuoden yhtämittainen putki etätöitä. Maaliskuun lopussa kuuden hengen kokoontumiset ulkona ja esimerkiksi jalkapallon pienpelit pitäisivät palata, joten se on ensimmäinen askel pois lockdownista useille.
Iso-Britanniassa on rokotettu kohta 18 miljoonaa ihmistä, mikä tarkoittaa, että riskiryhmien jälkeen pian 50-vuotiaat saavat ensimmäisen rokoteannoksen. Maan avaamiseen vaaditaan, että Euroopan mittapuulla poikkeuksellinen rokotetahti pysyy ripeänä. Huhtikuun aikana useita rajoituksia pitäisi purkaantua ja jalkapallokannattajien palaaminen toukokuun lopussa olisi varsinainen ilonpiristys kauden loppuun.
Sosiaalisen kontaktien minimaalisuus on ollut henkilökohtaisesti ja monille muille nuorille aikuisille suurin haaste. Yksi rajoitusten purkamisten tavoite on ollut palauttaa edes lähimmät sosiaaliset kontaktit ennen ei välttämättömien kauppojen tai palveluiden avaamista.
Suunnitelman mukaan toukokuussa katsojia palaisi urheilukentille ja maa avautuisi entisestään ennen kesäkuun lopullista rajoitusten purkamista.
Englantia on esitetty yhtenä vaihtoehtona kesän EM-kisojen isännöitsijänä, jos pelipaikkojen määrää supistetaan. Koko kisojen järjestäminen edes rajoitetun yleisömäärän edessä Englannissa kuulostaa uskomattomalta, jopa mahdottomalta. Se olisi ironista kaiken koronasekoilun jälkeen.
Jos Suomessa ilmapiiri on muuttunut viime aikoina koronapandemian käsittelyssä pessimistisemmäksi, on se Englannissa yllättävän optimistinen. Täällä ei kuitenkaan ole tehty montaa asiaa oikein viimeisen vuoden aikana, joten aika näyttää, miten Britannia selviytyy lockdownin avaamisessa. Päivitämme tilannetta.
21st of June,is it? Bloody marvellous. Meet you at the bar 🍻❤️🎉
— Laura Woods (@laura_woodsy) February 22, 2021
Koronapäivitys tammikuun lopusta: Raportti Manchesterista: Koronaviruspandemian synkin kuukausi – Englannin lockdown ei ole hellittämässä, Valioliiga auttaa
Koronapäivitys tammikuun alusta: Raportti Manchesterista: Englanti lockdownissa, Valioliiga jatkuu – Brexit jyllää taustalla
Koronapäivitys marraskuulta: Raportti Manchesterin surullisilta kaduilta: Jalkapallo vain pieni piristys suljetulla saarella
Lähteet: BBC, The Guardian, Statista