Kaukonen: Näin Raheem Sterlingistä kasvoi modernin englantilaisen jalkapallokulttuurin ikoni, joka ei suostu vaikenemaan
Vielä hetki sitten Sterling oli yksi Manchester Cityn, Englannin ja Niken vakiokasvoista, mutta joutuu jatkossa kamppailemaan kovasti asemastaan kirjoittaa Henri Kaukonen.
Toukokuussa, kesän 2018 MM-kisojen kynnyksellä Raheem Sterling joutui myrskyn silmään. Valtamediat syyttivät pelaajaa aseiden ja tappamisen ihannoinnista, kun kuvat Sterlingin jalan tatuoinnista levisivät julkisuuteen. Pelisukan alta paljastui kuva rynnäkkökivääristä. Käynnissä ollut mediamylly oli kuitenkin vain jäävuoren huippu sen tuskan rinnalla, mitä tatuointi symboloi. Tuota veristä tarinaa 23-vuotias Sterling oli kantanut sisällään lähes koko ikänsä.
Elämän ensimmäiset vuodet Jamaikalla saivat traagisen käänteen
Manchester Cityssä ja Liverpoolissa yleisön tietoisuuteen nousseen Sterlingin jalkapallolliset juuret löytyvät Lontoosta – hänen sukunsa tarina sitäkin kauempaa Karibialta. Raheem Shaquille Sterling syntyi Kingstonissa Jamaikalla vuonna 1994.
Nuoren Sterlingin elämä sai jo varhain traagisen käänteen, kun hänen isänsä kuoli selvittämättä jääneessä ampumavälikohtauksessa. Sterling oli tuolloin kaksivuotias. Iso-Britanniaan ja Lontooseen Sterlingin äiti muutti lastensa kanssa Raheem-pojan ollessa viisi. Vuonna 1999 kylvettiin tulevan maajoukkuetähden uran siemen, kun Lontooseen saapunut Sterling liittyi Kingsburyn aluetta edustavan Alpha & Omega FC:n riveihin.
Nuoren Sterlingin nopeus pallon kanssa huomattiin varhain. Yhdeksänvuotiaana hän liittyi Queens Park Rangersin junioreihin ja alkoi toden teolla kirjoittamaan nimeään lontoolaisen jalkapallokulttuurin nykyhistoriaan. Vuoteen 2010 saakka Ärriä edustaneen Sterlingin oli jo nuorena vaikea sopeutua yhteiskunnan ja median asettamiin muotteihin. Jalkapallo tarjosi hänelle turvasataman, johon nuorukainen saattoi keskittyä täysin.
Nopeudestaan tunnettu nuori diiva
15-vuotiaana Sterling siirtyi Luoteis-Englantiin Liverpooliin. Liverpoolin nuorisojoukkueista hän nousi pelaamaan Steven Gerrardin ja Luis Suárezin kaltaisten maailman tähtien rinnalle vain 17 vuoden iässä. Tuohon ajanjaksoon ajoittuu myös yksi Sterlingin julkisuuskuvan ensimmäisistä säröistä, kun pelaaja oli vuonna 2013 syytettynä entisen tyttöystävänsä pahoinpitelystä. Puutteellisten näyttöjen vuoksi Sterling vapautui syytteistä, mutta median silmissä hän oli jatkossa nuori, temperamenttinen jalkapallodiiva.
Sterling vietti Liverpoolin edustusjoukkueessa ainoastaan kolme vuotta ja todellinen läpimurto jäi tekemättä. Brendan Rodgersin vankkumattomasta tuesta huolimatta Sterling ei koskaan sopeutunut täysin Merseysiden punaisten pelitapaan ja joukkueen sisäiseen kilpailutilanteeseen.
Guardiola masterclass
Siirto Manchester Cityyn tapahtui heinäkuussa 2015. Pep Guardiola on ylistänyt Sterlingin kehitystä taivaansinisissä, ottaen tästä kunniaa myös itselleen. Guardiolan käsissä Sterling on selvästi saanut henkistä lujuutta. Juurisyy Sterlingin urakehitykselle on kuitenkin se, että Guardiolan Cityssä hän on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan sekä kehittämään niitä – samoja nopeuteen nojaavia ominaisuuksia, joilla Sterling yhdeksänvuotiaana hurmasi Queens Park Rangersin kykyjenetsijät.
Raheem Sterling has contributed to more Manchester City goals (148) since Pep Guardiola joined in 2016 than ANY other player (95 goals, 53 assists) 👊 pic.twitter.com/YniSfpvqTG
— Goal (@goal) December 16, 2020
Sterlingin kehitys pelaajana ja soveltuminen Manchester Cityn pelaamaan jalkapalloon on nähtävissä suoraan viime kausien maali- ja maalisyöttömääristä: Viimeisen kolmen kauden aikana Sterling on pelannut Valioliigassa vähintään 17 maalin kausia. Oman ennätyksensä hän saavutti viime kaudella, kun kauden päätteeksi lukema maalisarakkeessa oli peräti 20.
Toisinaan kentällä itsekkäänä pidetty Sterling on osoittanut todistetusti myös epäitsekkyyttä: Kaudella 2017/2018 syöttöjä kertyi Valioliigassa 15 ja kaudella 2018/2019 maalisyöttömäärä oli 12. Viime kauden 2019/2020 valtavan maalimäärän sivutuotteena maalisyöttöjä hän kirjautti ainoastaan neljä.
Viime aikoina Sterlingin vastuu Manchester Cityssä on kaventunut. Tiukassa ottelutahdissa Cityn pelastukseksi on osoittautunut laaja pelaajarinki, jolloin Guardiolalla on ollut mahdollisuus kierrättää avauskokoonpanoaan. Vaihtopenkkikomennuksista huolimatta kuluvalla kaudella Sterlingille on kertynyt pelaamissaan otteluissa hänen City-uransa korkeimmat minuutit: keskimäärin yli 82 minuuttia per ottelu. Samalla kuitenkin tehtyihin maaleihin ja maalisyöttöihin tarvitut peliminuutit ovat kasvaneet roimasti aiempien kausien tilastohuipuista.
Tällä hetkellä Sterlingin kanssa peliajasta kamppailevat muun muassa häntä vanhempi Riyad Mahrez sekä selvästi nuoremmat Phil Foden ja Ferran Torres. Nykyisin Cityn syöttöjä jauhavassa pallokontrollissa Sterling ja hänen nopeutensa tuntuvat jäävän paitsioon. Runsaudenpula on kolhinut pahimmin juuri 26-vuotiasta, joka poikkeaa ominaisuuksiltaan selvästi muusta City-miehistöstä.
Sterling on the bench 😩
Pep strikes again… pic.twitter.com/TsGVPG5kFa
— Fantasy Premier League (@OfficialFPL) February 27, 2019
Sterlingin ainoa ase
Palataan vuoteen 2018 ja toukokuuhun, jolloin Englanti oli valmistautumassa Venäjän MM-kisoihin, ja Sterling oli lehdistön hampaissa. Mediassa vaadittiin jopa pelaajan tiputtamista Englannin joukkueesta. Rohkeista kannanotoistaan tunnettu Sterling ei jäänyt tälläkään kertaa hiljaiseksi. Hän ilmoitti avoimesti asetatuoinnin kertovan isänsä kuolemasta ja viestivän sitä, ettei hän itse tule tarttumaan koskaan aseeseen. Oikea jalka on oikeajalkaisen Sterlingin ainoa ase ja sitä hän käyttää ratkaistakseen jalkapallo-otteluita: Siksi musteella täytetty kivääri oli ikuistettu pelaajan oikeaan pohkeeseen. Englannin jalkapalloliitto tuki julkisesti pelaajaa, joka oli juuri avannut lapsuutensa veriset arvet koko maailman tietoisuuteen.
Last night we made a mistake in our reporting of Raheem Sterling’s statement on his tattoo. We apologise for this error and any distress it has caused Raheem and his family.
— Sky Sports News (@SkySportsNews) May 30, 2018
Muun muassa Sky Sports pyysi kohua anteeksi.
Rasismin vastaisen taistelun kasvot
Jalkapallonkin ympärillä rehottava rasismi ja kattojärjestöjen toimettomuus ovat saaneet Sterlingin astumaan esiin epätasa-arvoisuutta vastaan käytävässä taistelussa. Hän on tuonut esiin sen, kuinka epäreilusti osa brittimediasta kohtelee jalkapalloilijoita ihonväriin perustuen. Sterling on myös itse joutunut useita kertoja katsomoista kantautuneiden rasististen hyökkäysten kohteeksi. 26-vuotias Sterling on rakentanut itsestään englantilaisen jalkapallon tasa-arvon äänitorven ottamalla kantaa ja puolustamalla aktiivisesti myös muita solvattuja pelaajia.
Last night on @BBCNewsnight Raheem Sterling spoke to @maitlis about racism, Black Lives Matter and representation in football.
His interview leads the back pages today. Watch back in full here: https://t.co/55hxiLOsAB pic.twitter.com/V4XFmCQ9qH
— Niamh McKenna (@NiamhMcKennaPR) June 9, 2020
Jalkapalloilijana Sterlingin pitäisi olla parhaassa iässään, mutta onko hän silti liian vanha?
Lontoon kaduilla varttunut Sterling on muoti-ikoni suoraan modernin hiphop-kulttuurin katalogista. Tämä tarina rakensi pelaajasta kiistatta kiinnostavan kasvokuvan niin Manchester Citylle, Englannin maajoukkueelle kuin urheiluvälinejätti Nikelle. Tällä hetkellä Sterlingin aura näyttää kuitenkin laskevalta Pep Guardiolan miehistön nokkimisjärjestyksessä, eikä peliaika Gareth Southgaten alaisuudessakaan ole enää itsestäänselvyys.
Nämä ovat vaikuttaneet Sterlingin henkilöbrändin vetovoimaan: vielä muutama vuosi sitten huhuttiin, että Sterlingistä tulisi ensimmäinen pelaaja, jolle Nike olisi tarjoamassa ikonisella Jordan-brändillä varustettuja jalkapallokenkiä. Ennenkuulumaton yhteistyökuvio jäi kuitenkin toteutumatta ja nyt näyttää siltä, että Nike keskittyy mieluummin huomattavasti nuorempiin tähtiin: Amerikkalaisjätin on ollut helppo korvata Sterling esimerkiksi Jadon Sancholla, joka on Sterlingin jalanjäljissä kirjoittanut omaa tarinaansa Lontoon jalkapallokulttuurin historiaan.
On otettava huomioon, että jopa Nike on kärsinyt koronaviruksesta, ja joutunut sen takia tiputtamaan paljon pelaajia pois ringistään.
View this post on Instagram
Sterlingin jättämä perintö tulee olemaan voitettuja pokaaleita arvokkaampi
Vaikka Sterlingillä on vielä pelivuosia jäljellä, tähän asti häntä ei tulla muistamaan tiukkojen pelien ratkaisijana. Sterlingin uraa piinaava vitsaus on se, että osumat derbyissä loistavat poissaolollaan. Liverpoolissa saldo Evertonin verkkoon on pyöreä nolla, samoin Manchesterin derbyissä Unitedia vastaan. Lopulta tällä ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä, sillä Sterling tulee jättämään brittifutikselle huomattavasti suuremman ja merkityksellisemmän perinnön: hän on antanut kasvot englantilaisen jalkapallon rasismin vastaiselle taistelulle.
View this post on Instagram
Lähteet: The Athletic, The Guardian, BBC, Football.London, Bleacher Report, The Top Flight, Transfermarkt