Loukola: Glen Kamara pelaa ainutlaatuisessa seurassa – Glasgow Rangers ei kyykistele
Historiaa, ylpeyttä ja 55 mestaruutta. Pauli Loukola kävi Ibroxilla. Glasgow Rangers jätti ikuisen muiston.
Glen Kamara on ollut tällä viikolla yksi jalkapallomaailman puhutuimmista pelaajista. Valitettavasta syystä. Suomalainen joutui omien sanojensa mukaan rasistisen hyökkäyksen kohteeksi Eurooppa-liigan ottelussa Slavia Prahaa vastaan, kun tsekkiläisjoukkueen Ondrej Kudela oli solvannut häntä.
Asia on vielä Uefan käsittelyssä ja Slavia Praha on kiistänyt väitteen rasismista, mutta Glasgow Rangers, seuran manageri Steven Gerrard ja jalkapallovaikuttajia ympäri maailmaa ovat osoittaneet tukensa Glen Kamaralle.
Väkevästi rasismista puhunut Steven Gerrard sanoi osuvasti Eurooppa-liigan kamppailun jälkeen, että jalkapallo on toissijaista, jos samaan aikaan kentällä esiintyy rasismia.
Glasgow Rangers varmisti juuri historiansa 55. Skotlannin liigan mestaruuden. Useiden lähteiden mukaan se on maailman menestynein seura pokaaleissa mitattuna. Useat skottifutisfanit vetoavat, että mestaruus olisi seuran ensimmäinen konkurssin jälkeisen uudelleenperustamisen jälkeen. Tämä on triviaali kysymys, johon tässä artikkelissa on turha sen enempää keskittyä.
Joka tapauksessa uudestaan syntyneen jalkapallojättiläisen voima ja tarina Iso-Britanniassa on vaikuttava. Olen kiertänyt upeissa jalkapallokaupungeissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta Glasgow on tehnyt vaikutuksen ylitse muiden.
Glasgow sykkii jalkapallosta
Heinäkuun 18. päivä kesällä 2019. Heinäkuu on Iso-Britannian jalkapallomaailmassa aito lomakuukausi pitkien kausien välissä, joten tuntui oudolta tehdä päiväretki Edinburghista Glasgow’hun katsomaan jalkapalloa viileähkönä, mutta aurinkoisena kesäpäivänä.
Glasgow Rangers sijoittui kaksi kuukautta aikaisemmin päättyneellä kaudella Skotlannin liigan kakkoseksi, joten se joutui karsimaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen pääsystä ensimmäisestä play-off kierroksesta lähtien. 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Rangers oli vielä kestonimi Mestarien liigassa. Sen nimissä pelasi aitoja huippunimiä, kuten Brian Laudrup, Paul Gascoigne, Barry Ferguson, Giovanni van Bronckhorst, Ronald De Boer ja Peter Lovenkrands. Paljon on tapahtunut sen jälkeen ja skottifutis ei kilpaile enää Euroopan keskisuurten sarjojen joukossa.
Heinäkuussa 2019 Rangers valmistautuu kohtamaan Eurooppa-liigan ensimmäisen karsintakierroksen toisessa osaottelussa gibraltarilaisen St Joseph’s FC:n. Rangers oli nuijinut gibraltarilaiset ensimmäisessä osaottelussa tylysti 0-4, joten ottelupari oli taputeltu ennen toista osaa.
Ostimme isäni kanssa pääsyliput muutamaa päivää aikaisemmin Rangersin verkkokaupasta. Saavumme Glasgow’hun aikaisin aamulla. Ero 45 minuutin junamatkan päässä sijaitsevaan turistipääkaupunki Edinburghiin on melkoinen. Glasgow’n arkkitehtuuri on myös kaunista ja vanhanaikaista, mutta kaupungissa ei ole samalla tavalla nähtävyyksiä kuin Edinburghissa.
Jalkapalloturisteina päätämme aamupäivällä tehdä kierroksen kaupungin itäpuolella sijaitsevalla Celtic Parkilla. Katolilaisseuran vihreä, upea 60,000 katsojaa vetävä stadion tekee vaikutuksen. Yhdeksän peräkkäistä Skotlannin mestaruutta ja molemmat kansalliset cup-kilpailut yhdeksän kertaa peräkkäin voittanut Celtic ei unohda muistuttaa saavutuksistaan. ”Treble treble winners” komeilee joka puolella Celtic Parkin ulkopuolella ja fanikaupassa.
Taksikuskimme kannattaa Celticiä. Hän kertoo Glasgow’n jakautumisesta kannattajien välillä ja vaarallisista alueista kaupungissa. Glasgow Liven tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisen elämänajan odote on Glasgow’n keskustassa asuvilla miehillä vain 54.6 vuotta. Keskiarvollisesti sen jälkeen alueen miehet kamppailevat vaikeiden sairauksien kanssa. Kansallinen keskiarvo on kuusi vuotta korkeampi. Taksikuskin nimeämät alueet ovat nyt unohtuneet. Hän ei kyyditse asiakkaita Glasgow Rangersin Ibroxille, joten oli parempi jättää kertomatta, mihin olimme suuntaamassa illalla.
Ibrox on aina loppuunmyyty
Kaupungin keskustassa sijaitsevasta Glasgow Rangersin fanikaupasta tarttuu mukaan tuliaisiksi Glen Kamaran pelipaita. Suomalainen on tähti jättimäisessä jalkapallokaupungissa.
Kuinka monta kaupunkia pystyt nimeämään, joissa on kolme yli 50,000 silmäparia vetävää jalkapallolle pyhitettyä stadionia? Celtic Park, Ibrox Stadium ja Skotlannin maajoukkueen Hampden Park lujittavat Glasgow’n asemaa tällä lyhyellä listalla.
Suuntaamme hyvissä ajoin Glasgow’n maanalaisella lounaaseen ja kohti uljasta Ibroxia. Vuonna 1899 avattu kaupungin kolmanneksi suurin, 50,817 katsojaa vetävä tiiliseinäinen Ibrox sulautuu hyvin punatiiliseen ympäristöönsä. Pääkatsomo on omaan silmääni komein näkemäni. Stadionin ympäristö on todella karua ja mieleen nousee ajatus, että jalkapallo saattaa todella olla se ainoa tärkeä asia useille paikallisille.
Noudamme pääsyliput ja suuntaamme neljä tuntia ennen ottelun alkua lähistöllä olevaan pubiin. Heinäkuinen tuuli puhaltaa vimmatusti, mutta ilmapiiri on kohtuullisen rauhallinen. Jalkapallo-ottelu heinäkuussa Brittien saarilla tuntuu yhä oudolta ajatukselta.
Tiedostan silti Rangersiin suuruuden ja ajattelen mitättömän ottelun vetävän 20,000-30,000 katsojaa. Kyseessä on cup-ottelu, joten kausikorttilaisten liput eivät käy automaattisesti ja yksittäisten lippujen hinta on alkaen 25 puntaa.
Noin kolme tuntia ennen pelin alkua kello 17 ’The Louden Tavern’ alkaa täyttyä. Työpäivä on päättynyt ja musiikki pubissa tärähtää yhtäkkiä kaksi kertaa äänekkäämmäksi. Televisiossa pelataan Rovaniemen Palloseuran ja Aberdeenin välistä kamppailua.
Rovaniemellä kasvanut isäni katsoo ottelua tarkasti ja suomalaiset turistit herättävät pian vieressä oluitaan nauttivien skottien huomion. He eivät ole uskoa, että tunnistamme televisiossa pelaavan oudon seuran. Kaikki peliä etäisesti seuraavat ovat RoPSin puolella. Kilpailija Aberdeenille ei haluta mitään hyvää.
Astun ulkoilmaan ja näky on pysäyttävä. Hiljainen katu ovat muuttunut siniseksi ihmismereksi. Kysyn uusilta tutuiltamme varovasti, tuleeko jopa tähän mitättömään otteluun kymmenien tuhansien yleisö?
– ’Aye’, aina yli 40,000. Uskon, että olemme tänään loppuunmyyty, skottimies vastaa kasuaalisti, mutta olematta loukkaantunut kysymyksestäni.
Tajutonta, ajattelen mielessäni. Muistan lukeneeni, että Glasgow Rangers myi ottelunsa loppuun jopa Skotlannin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, kun seura joutui aloittamaan uudestaan aladivareista. Tämänkaltaiset statistiikat tekevät vaikutuksen, mutta ei niitä oikeasti tule mietittyä syvällisesti tai uskottuakaan. Paikan päällä heinäkuisena arki-iltana silmät avautuivat aidosti siitä, miten lojaaleja Rangersin kannattajat ovat.
Olisivatko Manchester United tai Arsenal pystyneet myymään 45,000 lippua vastaavaan otteluun? Ehkä niukasti.
Rangers FC perustettiin uudelleen kaudeksi 2012-13 ja se ”aloitti” Skotlannin neljänneltä sarjatasolta. Fitbastats.com varmistaa, että ensimmäisen kauden yleisökeskiarvo Ibroxilla oli 45,750. Sen jälkeisillä kausilla yleisökeskiarvot ovat olleet: 42,938, 32,798, 45,325, 48,893 ja kolmella viimeisellä kaudella takaisin Skotlannin liigassa ennen koronavirusta yli 49,000, eli käytännössä lähes aina loppuunmyyty. On muistutettava, että skottifutis ei todellakaan ole aina korkealaatuista.
Pubin seinällä komeilee kuva vuoden 2008 UEFA Cupin finaalista Manchester Cityn Etihadilla. Rangers hävisi loppuottelun Pietarin Zenitille. Manchesteriin matkusti peliä katsomaan 150,000 Rangersin kannattajaa. Kun keskustan aukion valotaulu hajosi pelin aikana, ottelua seuranneet Rangersin kannattajat tulistuivat.
Pelin jälkeistä mellakkaa muistellaan Manchesterissa yhä pahimpana sitten vuoden 1996 IRA:n pommituksen.
”God Save the Queen”
Ibroxin ympäristön putiikeissa myydään fanituotteita. Sinisiä huiveja ja Iso-Britannian lippuja koristavat Steven Gerrardin, Jermaine Defoen, Glen Kamaran ja kuningatar Elisabethin kasvot.
Glasgow’n jalkapallokulttuuri on tietenkin paljon muutakin kuin jalkapalloa. Rangers on protestanttien, britannianmielisten seura. Celticiä kannattavat ovat lähes poikkeuksetta katollisia. Suuri osa Celticin kannattajista omaa juuria Irlantiin. Uskonto, Irish Republic Army, brittiarmeija, politiikka ja väkivalta ulottuvat syvälle näiden seurojen välillä. Historian läpikäyminen vaatisi oman juttunsa. YouTube on pullollaan mielenkiintoisia dokumentteja.
Rangers ja Celtic ovat historiansa takia maailmanlaajuisesti äärimmäisen hyvin kannatettuja seuroja. Ne edustavat paljon enemmän kuin vain Glasgow’n ylpeyttä.
Suuntaamme nopeasti takaisin pubiin vielä tunti ennen ottelua. Isälläni on reppu selässä, eikä hän ymmärrä pysähtyä, kun skottilainen ovimies pyytää tarkastamaan repun. Ovimies ryntää nopeasti isäni perään ja pysäyttää tämän räväkästi.
Glasgow’ssa ei oteta mitään turvallisuusuhkia kevyesti. Celticin entiselle managerille Neil Lennonille on yritetty lähettää kirjekuoripommeja, luoteja ja tappouhkauksia. Pelaajat ovat tottuneet saamaan otteluissa päälleen verbaalisten solvausten lisäksi esimerkiksi kolikoita.
Sanomien entinen kirjeenvaihtaja ja brittifutis.comin toimittaja Eero Laurila on päässyt todistamaan Britannian kiihkeintä kamppailua Old Firmiä paikan päällä. Jopa pressiboxin vieressä seisovat kannattajat keskittyivät lähinnä ärsyttämään paikallisvastustajan kannattajia pelin katsomisen sijaan.
Gibraltalilaisseuraa vastaan heinäkuisen illan ilmassa ei ole vaaran tunnetta, mutta tunnelma stadionilla on oiken hyvä. ’Simply the best’ soi kaiuttimista. Fanipääty on valmistanut valtavan tifon, joka paljastetaan ennen avausvihellystä. Tämä ei ole siis Rangersin historiassa millään mittarilla iso ottelu.
”For the jersey they would do or die”, lukee tifon alla.
Itse ottelussa vierailijalla ei ole mitään palaa. Rangers voittaa 6-0. Ex-HJK Alfredo Morelos iskee kolme maalia ja vaihdosta sisään tullut Jermaine Defoe kaksi. Glen Kamara pyörittää peliä keskikentällä naurettavan helposti.
Pääkatsomon yleisö elää lopputuloksen yllättämättömyydestä huolimatta aktiivisesti mukana. Peli on täysi ratkennut, mutta kun Kamara pelaa keskikentällä sivuttaissyötön laitapakin etupuolelle tyhjää tilaa edessään, nousee kaksi miestä edessäni seisomaan ja yleisö kohahtaa kannustaen laitapuolustajaa kuljettamaan eteenpäin. Klassista brittiläisyleisön käyttäytymistä, mitä näkee harvoin enää Valioliigassa.
Isoissa otteluissa tunnelma on varmasti vielä täysin toisella tasolla, eikä pääkatsomossakaan tuskin juuri istuta pelin aikana.
Kamara Steven Gerrardin opissa Valioliigaan?
Covid-kaudella Rangers on kyennyt uskomattomaan suoritukseen. Sillä on sarjan toiseksi paras joukkue, mutta Celtic painii budjetillaan omassa kastissaan. Rangers on Skotlannin Valioliigassa voittamaton. Se varmisti mestaruuden jo maaliskuussa ja johtaa Celticiä 20 pisteen erolla ennen kauden toista Old Firmiä.
Skotlanti on ollut lockdownissa koko vuoden 2021, mutta mestaruuden varmistuttua tuhannet fanit valloittivat Glasgow’n keskustan. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kuvaili tapahtunutta häpeälliseksi. Old Firm -kamppailu uhattiin perua sen valossa, että kannattajat kokoontuisivat taas rikkoen lockdown-määräyksiä. Näillä näkymin peli kuitenkin pelataan.
Steven Gerrardin maine managerina on kasvanut ponnahduslaudan lailla. Liverpoolilainen saa erityisesti kiitosta julkisesta esiintymisestään ja kommunikointitaidoistaan.
Gerrard on kehunut Glen Kamaraa vuolaasti kauden mittaan ja suomalainen keskikenttäpelaaja on kasvanut yhdeksi sarjan parhaista pelaajista. Valioliigan keskikastin seuroja on huhuttu luonnolliseksi jatkumoksi Kamaralle.
Tuore rasismitapaus on noussut niin suureen tietoisuuteen senkin takia, että Kamara pelaa juuri Rangersissa. Maailmanlaajuisesti tunnettu seura, sen kannattajat ja Steven Gerrard ovat käsitelleet tapausta esimerkillisesti ja Gerrard vaatii kattojärjestöiltä, kuten Uefalta aitoja toimia.
Gerrard sanoi luottavansa yleensä rauhallisen Glen Kamaran sanaan täydellisesti. Manageri oli televisiohaastatteluiden perusteella Kamaran tapaan järkyttynyt ja häntä puistatti tapahtunut.
Rangers on ollut Kamaralle toimiva ympäristö kasvaa pelaajana. Hän on tottunut seuran massiivisuuteen, joten loikka esimerkiksi Valioliigaan ei pitäisi olla liian iso. Jalkapalloa isommat ja tärkeämmät asiat eivät voi olla vaikuttamatta ihmiseen. Vähintä mitä Kamaralle on voitu tarjota on tuki hänen seuraltaan ja näkyvästi myös onneksi tuki isommalta jalkapalloperheeltä.
”Glen Kamara has been racially abused.
”Something happened tonight that is bigger than football.”
Rangers boss Steven Gerrard implores UEFA to do more following ”sickening” and ”horrible” incident at Ibrox.
🎙 @Sports_EmmaD #UEL pic.twitter.com/ugpVC8mOHi
— Football on BT Sport (@btsportfootball) March 19, 2021
Lähteet: Fitbastats.com, Glasgow Live, Manchester Evening News, The Guardian