fbpx
Artikkelit

Derby County sukupuuton partaalla – näin pistemenetykset, siirtokiellot ja lakisyytteet ravistelevat Wayne Rooneyn luotsaamaa perinneseuraa

Eetu Ikola aloittaa Brittifutis.comin uutena kirjeenvaihtajana.

DERBY. Pelastakaa Derby County.

Tarina näiden kolmen, Twitterissä jo toista viikkoa trendaavan sanan takana saa uusia ja toistaan huolestuttavampia käänteitä lähes päivittäin.

Mestaruussarjassa ainakin vielä toistaiseksi pelaavan Derbyn nykytilanne on kriittinen. Seura on selkeässä putoamisvaarassa ja selviytyminen viivan paremmalle puolelle on vaikuttanut pitkään lähes mahdottomalta.

Tällä hetkellä perinneseuran päähuolenaihe ei kuitenkaan keskity siihen, pelaako se ensi kaudella Mestaruussarjaa vai Ykkösliigaa. Lauantain kiihkeä derbykamppailu Nottingham Forestia vastaan saattaa nimittäin jäädä sen viimeiseksi koskaan, ellei asiat muutu täyskäännöksen lailla parempaan päin.

https://twitter.com/dcfc_live/status/1483175333801173001

Tässä artikkelissa avaamme, miten vuosien takaiset taloussääntörikkomukset, epäonnistuneet omistajanvaihtoyritykset, siirtokiellot, pistemenetykset sekä vihollisseurojen lakisyytteet ovat lähellä hajottaa East Midlandsin mustavalkoiset kokonaan.

Mistä kaikki alkoi?

Monen suomalaisen brittifutisfanin viimeisin muisto Derby Countysta lienee keväältä 2019, jolloin Frank Lampard johdatti The Ramsin Mestaruussarjan nousukarsintojen loppuotteluun saakka.

Niukka finaalitappio Aston Villalle Wembley Stadiumin nurmella ei kuitenkaan ainoastaan evännyt Derbyn pääsyä pääsarjatasolle, vaan osoittautui myös suuren liukumäen huipuksi. Liukumäen, jonka alamäen pituutta ei vielä silloin osattu arvioida.

Lokakuussa 2020 Derbyn entinen omistaja Mel Morris vahvisti aikeitaan kaupata seuran eteenpäin. Ostajan löytäminen osoittautui kuitenkin nopeasti haastavaksi, sillä samaan aikaan Derby jäi kiinni EFL:n taloussääntöjen rikkomisesta.

Tätä seurasi rangaistus, joka tarkoitti ensi alkuun sakkoja ja heinäkuussa 2021 voimaan astuvaa siirtokieltoa. Siirtokiellon seurauksena päävalmentaja Wayne Rooneylle, joka pelasti Derbyn aiemmalla kaudella juuri ja juuri putoamiselta, jäi käyttöönsä vain yhdeksän pelaajan kokoinen joukkue juuri ennen kuluvan kauden alkua.

Vaikka EFL antoi Derbylle lopulta luvan hankkia vapaita agentteja maksimissaan vuoden mittaisilla sopimuksilla tai lainaamaan pelaajia maksimissaan puolen vuoden mittaisilla diileillä, oli kyseessä suuri takaisku Rooneyn miehistölle.

Ja jos kesäikkunan siirtokielto vaikutti tässä kohtaa hankaloittavan Derbyn kautta merkittävästi, osoittautui se pian vain pieneksi ongelmaksi verrattuna siihen, mitä tuleman piti.

Mitä Derby teki käytännössä väärin?

EFL:n voitto- ja kestävyyssääntöjen mukaan Derby voi tehdä kolmen kauden aikana enintään 39 miljoonaa puntaa tappiota.

Koska seuran tapa kirjata pelaajien arvoja on kuitenkin todettu EFL:n sääntöjen vastaiseksi, on liiga tutkinut seuran kirjanpitoa uudelleen nähdäkseen, ylittikö seuran tappiot sittenkin edellä mainitun rajan.

Pelaajien siirtosummien kustannukset pitäisi kirjata tasaisesti sopimuksen keston ajalle. Esimerkiksi viiden miljoonan punnan korvaus viisivuotisen sopimuksen ajalle pitäisi laskuttaa miljoonana puntana vuodessa niin, että pelaajasopimuksen arvo olisi sopimuskauden lopussa nolla.

Derby kirjasi pelaajilleen kuitenkin niin sanotun jäännösarvon, millä seura kykeni nostamaan niiden arvoa kesken sopimuksen voimassaoloajan. Tämä kyseinen käytäntö ei kuitenkaan ollut tai ole hyväksyttyjen kirjanpitoperiaatteiden mukainen.

Selvitystila, pistevähennykset ja vihollisseurojen vaikutus

Syyskuun puolivälissä seuralle uutta omistajaa etsinyt Morris sai tarpeekseen ja jätti tehtävänsä kesken. Derbyn ilmoitettiin siirtyvän Morrisin omistuksesta erillisen hallinnon alaisuuteen, toisin sanoen selvitystilaan.

Morris pahoitteli tapahtunutta, sillä kuten EFL:n säännöissä linjataan, johtaa selvitystilaan joutuminen automaattiseen 12 pisteen vähennykseen. Rooneyn miehistö vajosi rangaistuksen myötä Mestaruussarjan jumbosijalle, eivätkä kannattajat olleet luonnollisesti tyytyväisiä.

Marraskuussa seuraa sakotettiin vielä toisella yhdeksän pisteen lisärangaistuksella edellä mainittujen kirjanpitösääntöjen laiminlyömisestä. Tämän myötä Derby vajosi jo 18 pisteen päähän putoamisviivan paremmalta puolelta, eli kolmen pisteen verran pakkasen puolelle.

Mestaruussarjassa tällä hetkellä kuudentena oleva Middlesbrough ja Ykkösliigaan viime kaudeksi pudonnut Wycombe eivät nielleet kuitenkaan nielleet tätä pureskelematta vaan nostivat Derbyä kohtaan syytteen omiin tulonmenetyksiinsä vedoten.

Middlesbroughin vaatimus, arvoltaan tiettävästi yli 40 miljoonaa puntaa, perustuu Mestaruussarja-kauteen 2018–19, eli taloussääntörikkomusten tapahtuma-aikaan.

Boro jäi silloin vain yhden sijan ja pisteen päähän Derbystä taistelussa nousukarsintapaikoista, mikä sai Boron syyttämään Derbyä “huijaamisesta” julkisessa tiedotteessaan.

https://twitter.com/MKLevineITV/status/1483447154190475278

Wycombe perustelee omaa kannettaan “samanluonteisin” selityksin jäätyään viime kaudella pisteen päähän Derbystä Mestaruussarjan putoamistaistelussa.

Kuka sitten pelastaisi Derbyn?

Morrisin lähdettyä Quantuma-nimisen yhtiön muodostama hallintotiimi on etsinyt Derbylle uutta ostajaa, mutta vielä toistaiseksi ilman tulosta.

Seuran suurien velkojen (tiettävästi noin 65 miljoonaa puntaa) vuoksi sopivia ostajaehdokkaita ei ole löytynyt. Jopa Newcastlen paljon parjatun ex-omistajan, konkurssin partaalla olevia yrityksiä ostavan Mike Ashleyn on kerrottu olevan kolmen kiinnostuneimman ostajan joukossa. Seuran epätoivoisesta asemasta huolimatta kaupat ovat jääneet syntymättä.

Kun puheet seuratoiminnan kokonaisvaltaisesta päättymisestä (ts. konkurssista) ja seuran hajoamisesta alkoivat nousta joulukuun alussa pintaan, kielsi Rooney tämän olevan vaihtoehto. Ensisijaisen ostajaehdokkaan piti selvitä jouluun mennessä, mutta odotus on yhä käynnissä.

Tammikuun puolivälissä, tarkalleen ottaen viime viikon perjantaina, Derbyn omistaja- ja taloustilanteesta huolestunut EFL antoi hallinnolle helmikuun alkuun asti aikaa selventää, miten seuratoimintaa tultaisiin rahoittamaan kauden 2021-22 loppuun saakka.

Viime torstaina hallinnoitsijat lupasivat toimittaa rahoitusta koskevat tiedot EFL:lle ”päivien kuluessa” hiljattain sen jälkeen, kun EFL oli sanonut Derbyn rahojen “loppuvan helmikuuhun mennessä”. Sekä rahat että aika ovat siis käymässä vähiin.

Odotellessaan selvennystä, EFL on asettanut Derbyn jo toisen siirtopannan alle. Tämän myötä Rooneyn on mahdoton vahvistaa ryhmäänsä tammikuun siirtoikkunassa ennen kuin uusi omistaja on selvillä. Tämän myötä sen on myös hyvin vaikea kieltäytyä vastaanotetuista siirtotarjouksista ja pitää tärkeimmistä pelaajistaan kiinni.

Missä nyt mennään?

Tuoreimpien mediatietojen mukaan Derbyn hallintotiimi on perjantaina vastaanottanut ensimmäisen virallisen tarjouksensa varakkaalta yhdysvaltalaisperheeltä, joka on kuulunut pitkän aikaa kolmen kiinnostuneimman osapuolen joukkoon.

Tarjous on kooltaan noin 28 miljoonaa puntaa. Se ei kuitenkaan kata Derbyn kotistadionia Pride Parkia. Stadion on yhä Morrisin omistuksessa ja osa Derbyn veloista kohdistuu siihen.

Middlesbroughin ja Wycomben korvausvaatimukset vaativat myös yhä selvittämistä. Vaikka Boro onkin jo ilmoittanut, että se on “mielellään realistinen odotuksissaan” välttääkseen Derbyn hajoamisen, on seuran pelastumiseen yhä matkaa.

Oodi Rooneylle

Kävi Derbyn miten tahansa, on joukkueen peliesityksiä ja etenkin Rooneyn tekemää työtä sekä sinnikkyyttä näissä olosuhteissa kunnioitettava. Manchester United -legenda olisi voinut jättää Derbyn minä hetkenä hyvänsä, eikä yksikään seuran kannattaja olisi asettunut häntä vastaan.

Derby on 21 menetystä pisteestään huolimatta noussut pois sarjataulukon pohjalta. Tappioita on kertynyt vain seitsemän, mikä on saman verran kuin neljäntenä olevalla QPR:llä. Toivo lähes mahdottomalta vaikuttaneesta pelastumisesta vielä tänäkin päivänä elossa.

Peliesityksien vahvuudesta kertoo etenkin se, miten Derby olisi ilman pistemenetyksiään sarjataulukon 12. sijalla. Jos seura pelastuu piinaavan kriisinsä lisäksi putoamiselta, voidaan sen “Great Escapea” pitää kiistatta yhtenä brittifutishistorian kovimpana saavutuksena.

https://twitter.com/ESPNUK/status/1482779693854208004

Lähteet: BBC, Derbyshire Live, Daily Mail, The Yorkshire Post, Middlesbrough FC, Farleys

Eetu Ikola

Derbyn kirjeenvaihtaja. Nuori, mutta runsaan kokemuksen omaava reportteri ja somemestari opiskelee Keski-Englannissa jalkapallotoimittajan tutkintoa. Kokemuksia, haastatteluita ja elämää paikan päältä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button