Laurila: On liian helppoa väittää, että Ralf Rangnickin Manchester United ei anna kaikkeaan
Ralf Rangnick palautti Punaiset paholaiset koulunpenkille.
Manchester United on siirtynyt hieman takkuillen Ralf Rangnickin aikakauteen.
Ralf Rangnick on valmentanut Punaisia paholaisia viidessä Valioliigan ottelussa. Hän on napannut kolme voittoa, yhden tasapelin ja hävinnyt kerran, viime kierroksella Wolverhampton Wanderersille 0–1.
Unitedin pelaaminen on herättänyt paljon kysymyksiä. Rangnick on yrittänyt ajaa sisään 4-2-2-2-muotoaan, mutta joukkueen otteita on leimannut ailahtelevaisuus. Esimerkiksi Wolverhampton suorastaan vyöryi Unitedin yli avausjaksolla.
Seuran kannattajilla on syytä huoleen. Manchester United maksaa sarjan korkeimmat palkat ja on kuluttanut siirtomarkkinoilla omaisuuden, mutta kärvistelee Valioliigan seitsemännellä sijalla.
Media on totta kai joukkueen kimpussa. Julkisuuteen vuotaa tietoja rakoilevasta ilmapiiristä ja tyytymättömistä pelaajista, jopa motivaatio-ongelmista. Tämä on tyypillistä, kun meno takkuilee, mutta on liian helppoa väittää, että Rangnickin United ei anna kaikkeaan. Kyse on huomattavasti monimutkaisemmasta yhtälöstä.
Takaisin koulunpenkille
Juuri Rangnick, 63, on kokonaisuudessa avainasemassa. Hän on voittanut pitkällä valmentajaurallaan Bundesliigan Schalkessa 2005, mutta kasvattanut ennen kaikkea mainettaan lajin kehittäjänä. Rangnick on pelin uudistaja ja opettaja. Rangnick uskoo kohtuullisen suoraviivaiseen etenemiseen ja prässäämiseen, erityisesti vastaprässäämiseen.
Rangnickin tyyli on haastava. Unitedin pelaajien on sisäistettävä lyhyessä ajassa valtava määrä tietoa. Pelkästään prässääminen on haastavaa puuhaa. On ennakoitava, on ajoitettava, on ymmärrettävä, milloin mennään, milloin ei, milloin triggeri on päällä. Tämä kaikki pitää tehdä yhdessä.
United ei juuri prässännyt korkealta Ole Gunnar Solskjærin alaisuudessa, vaan vetäytyi ja iski vastaan. Muistoissa on vielä surullisen kuuluisa lokakuun lopun Liverpool-ottelu Old Traffordilla, kun United yritti antaa painetta korkealla. Liverpool meni ovista ja ikkunoista ja voitti 5–0.
Rangnick yrittää tehdä lyhyessä ajassa valtavan muutoksen. Samalla taustalla on myrskynnyt. Michael Carrick lopetti, Kierran McKenna ja Martyn Pert lähtivät Ykkösliigan Ipswichiin, Mike Phelan seisoo toimettomana kentän laidalla. Hänelle on annettu lehtitietojen mukaan tehtäväksi kehittää joukkuehenkeä.
Lähtijät on korvattu. Chris Armas, Ewan Sharp ja Sascha Lense toimivat Rangnickin tukena.
Taustalla jyllää siis kokonaisvaltainen murros. Joukkueen kulttuuri on muuttunut. Solskjær jäi mieliin klassisena pelaajien valmentajana. Hieman kärjistäen. Hän ei puuttunut pieniin yksityiskohtiin, vaan antoi poikien pelata. Solskjær hallitsi erittäin hyvin seuran taustat ja julkisuuden.
Old Traffordilla puhaltavat Rangnickin alaisuudessa uudet tuulet. Unitedin pelaajat on palautettu koulunpenkille. Joukkueen pelaaminen on muuttunut huomattavasti suunnitelmallisempaan suuntaan. Unitedin pelaajien pitää ajatella enemmän. Jokainen tapahtuma on oppia täynnä.
https://twitter.com/skysportsnews/status/1479495292676456456?s=21
Unitedin tarpominen ei johdu halun puutteesta. Hyökkääjä Edinson Cavani juoksi tunnollisesti alas Wolverhampton-kamppailussa, vasen puolustaja Luke Shaw pelasti viime hetkellä keskityksiä päällään, kokoonpanoon palannut Phil Jones teki kehonkielellään vaikutuksen. United kyllä yritti, mutta homma ei vain toiminut.
United vaikutti erityisesti avausjaksolla, ottelupalaverin jälkeen, hämmentyneeltä porukalta. Joukkue etsi ja etsi. United havainnoi ja yritti löytää tilanteeseen sopivan ratkaisun. Samalla Wolverhampton esiintyi hyvin sujuvasti. Wolverhampton toimi ja United etsi.
Onko Rangnick palomies?
Unitedin tarpominen herättää kaksi kysymystä.
Ensinnäkin: Onko kolme vuotta Old Traffordilla viettäneen Solskjærin perintö kovinkaan kaksinen, onko United valmis ottamaan aloitteen? Unitedin pelaaminen antaa tylyn vastauksen. Solskjær jätti opettamatta suojateilleen aivan perusasioita.
Toiseksi: Onko seuran taustoille jäävä Rangnick oikea henkilö lyhyeen samallardycemaiseen palomiestehtävään?
Verrataan Unitedin tilannetta Chelseaan. Thomas Tuchel sai sinisten pelaamisen varsin nopeasti raiteilleen, kun Lampard sai potkut. Chelsea kehittyi läpi kevään ja voitti vielä Mestarien liigan. Tuchel pääsi muovaamaan Lampardin, Maurizio Sarrin ja Antonio Conten jättämää, varsin monipuolista perintöä. Chelsea muovautui vaivattomasti saksalaisen ajatuksiin. Samalla Tuchel vei ajatuksensa nopeasti käytäntöön.
United on sen sijaan rakentunut Solskjærin ja José Mourinhon aikana hyvin eri tavalla. United on mielellään antanut aloitteen ja kytännyt.
Rangnickin on tehtävä valtava muutos hyvin lyhyessä ajassa. Seuran kannattajat saavat varautua vielä rajumpaan pohjakosketukseen. Rangnick on saanut pehmeän laskun, sillä United on välttänyt saksalainen alaisuudessa vielä pahimmat vastustajat. Hänet mitataan jokaisessa ottelussa, mutta maaliskuussa haaste on todellinen: Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid ja Liverpool haastavat 14 päivän sisään Unitedin.
Rangnick voi hyvinkin laskea, että ylikuormittaa pelaajiaan kognitiivisesti vielä lähiviikot. Hän saattaa ottaa laskelmoidun riskin ja luottaa joukkueen laadulliseen ylivoimaan keskikastia vastaan. Wolverhamptoniakin vastaan Bruno Fernandes hukkasi avopaikan, ohjasi pallon ylärimaan, ennen vieraiden voitto-osumaa.
Rangnick toimii äärimmäisen herkällä alueella. Hänen pitää sekä vakuuttaa pelaajat että viedä valtava määrä uutta tietoa käytäntöön. Samalla pelaajat tietävät, että ensi kaudella penkin päässä on jälleen uusi kaveri, jos Rangnick siirtyy johtopuolelle.
Tilanne muistuttaa Louis van Gaalin pari vuotta kestänyttä aikaa Old Traffordilla. Hän yritti ajaa sisään totaaliseen jalkapalloon haarautuvaa pelitapaa. Van Gaal sai kuulla kunniansa. Unitedin pelaaminen näytti paikoin hitaalta. Joukkue liikutti palloa vastustajan pakan ulkopuolella. Pallonhallinta porautui nurmeen u-kirjaimen lailla. United vei pallon oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle, mutta ei kannattajien mukaan edennyt.
”Attack, attack, attack” kaikui Old Traffordilla. Van Gaal ei helpottanut tilannetta puheillaan. Hän ei yrittänyt miellyttää sanoillaan Gary Nevilleä ja kumppaneita. Van Gaal sai lähteä keväällä 2016, vaikka toi FA Cupin pokaalin.
Arnold avainasemassa
Van Gaal yritti viedä Unitedia kohti nykypäivää. Hän halusi uudistaa. Rangnick on vielä van Gaalia nykyaikaisempi hahmo. Hän on vaikuttanut 2010-luvulla kokonaisen koutsikoulukunnan nousuun. United ei voi tehdä enää samaa virhettä, katkaista muutostyötä ja palata johonkin tuttuun ja turvalliseen. Seuran uskottavuus on jo koetuksella. United on ajautunut Sir Alex Fergusonin linjakkuudesta lyhytnäköisyyden tielle.
Pian 40 vuotta valmentanut Rangnick on varmasti riittävän osaava hahmo muuttaman suunnan Old Traffordilla. Unitedin on otettava askel taaksepäin, jotta voi ponnahtaa voimalla eteenpäin. Muutos on valtava. Pahimmillaan se koettelee seuran sietokykyä aina pörssikursseihin saakka.
Seuran jättävä Ed Woodward ei onnistunut jättämään Old Traffordille juurikaan jalkapalloilullista kädenjälkeä. Helmikuussa hänen paikkansa ottava Richard Arnold mitataankin oikein kunnolla. Arnoldin tehtävä on kuunnella Rangnickia ja luottaa häneen.
Rangnickin rooli on haastava. Hän voi jäädä ihmisten mieliin epäonnistujana, mutta luoda samalla pohjat jollekin paljon suuremmalle – jos United vain antaa hänelle aikaa.