fbpx
ArtikkelitValioliiga

Deadline Day, jalkapallovuoden sekasortoisin päivä on täällä – tässä ennakkoasetelmat Valioliigan osalta

Jaakko Tiira spekuloi Valioliigaseurojen tarpeita siirtoikkunan sulkeutuessa.

Helikopterit ilmaan, siirtoikkunan päätöspäivä on täällä. Näinhän se sanonta taitaa mennä.

Siirtomarkkinoista on tullut oma jalkapalloteollisuuden ala ja ikkunan päätöspäivästä sen megalomaaninen kliimaksi. Tämä juttu ei kuitenkaan herkuttele aiempien siirtoikkunan päätöspäivien kummallisuuksilla. Tämä juttu luo katsauksen tänään käsillä olevaan päätöspäivään. Tarkemmin sanottuna siihen, mitä mikäkin joukkue siirtomarkkinoilta vielä kaipaa ja minkälaisia huhuja joukkueiden ympärillä pyörii.

Tyyntä ennen myrskyä?

Ennen päätöspäivään sukeltamista lienee paikallaan tarkastella siirtoikkunan tähän astista antia. Se on ollut varsin vaiheikas.

Valioliigassa on nähty jo kaksi yli sadan miljoonan punnan siirtoa: Jack Grealishin kauppa Aston Villasta Manchester Cityyn ja Romelu Lukakun siirto Interistä Chelseaan. Jadon Sancho siirtyi lopulta Man Unitediin 76 miljoonalla punnalla. Ikkunan eittämättä merkittävin siirto on kuitenkin Cristiano Ronaldon paluu Punaisiin Paholaisiin, josta Jere Virtanen kirjoitti aiemmin.

Tähän saakka kulutus on kuitenkin ollut – muutamasta jättisiirrosta huolimatta – viime vuosia maltillisempaa.

Valioliigaseurat ovat ostaneet uusia pelaajia yhteensä 1,06 miljardilla punnalla. Vuosi sitten seurat ostivat koronapandemian puristuksessa pelaajia 1,28 miljardilla punnalla. Toissa kesänä ostot nousivat 1,4 miljardiin. Kesällä 2018 uusia miehiä naarattiin 1,3 miljardilla ja 2017 peräti 1,46 miljardilla. Alle miljardiin on jääty viimeksi kesällä 2014.

Huomionarvoista on myös siirtyneiden pelaajien määrä. Tänä kesänä Valioliigaseurat ovat hankkineet kaikkiaan 223 pelaajaa. Aiempien kesien lukemat ovat: 299 (2020), 253 (2019), 272 (2018) ja 312 (2017).

Näiden lukujen valossa siirtoikkunan päätöspäivästä voi siis povata kiireistä.

Ostaako City kärjen?

Viime kaudella mestaruuteen porskuttaneen Man Cityn siirtokesä on pyörinyt kahden nimen ympärillä. Jack Grealishin City sai, Harry Kanea ei. Kane saagan kariuduttua Cristiano Ronaldoa oltiin tuomassa Cityyn, mutta portugalilainen palasi vanhaan kotiinsa Manchesterin länsipuolelle.

Keskushyökkääjälle Cityllä olisi eittämättä tarvetta, mutta ei huutavaa pulaa. Viikonlopun 5-0 Arsenal-murskajaisissa piikissä pelannut Ferran Torres, 21, osui kahdesti. Lisäksi Pep Guardiolalla on edelleen Gabriel Jesus ja lukuisia optioita valeysin rooliin. Dortmundin norjalaissensaatio Erling Braut Haalandista on ollut huhuja, mutta saksalaisseura on vakuutellut, ettei ole myymässä kultakimpalettaan tässä ikkunassa. Cityn hyökkääjähuhuihin on kiirinyt myös Fiorentinalle 21 maalia viime kaudella takoneen Dusan Vlahovicin nimi. Lähemmäs sadan miljoonan arvoiseksi hinnoiteltu 21-vuotias serbi on kuitenkin mitä ilmeisemmin jäämässä Firenzeen.

Toinen pelipaikka, johon City kaipaisi vahvistusta on vasen puolustaja. Arsenalia vastaan paikalla avasi oikeajalkainen Joao Cancelo. Ykkösvaihtoehto Oleksandr Zinchenko ei ole sarjan eliittiä pelipaikalla. Kakkosvaihtoehto Benjamin Mendy taas on hyllytetty ranskalaista vastaan nostettujen raiskaussyytteiden myötä. Heinäkuussa Cityn huhuttiin olevan Sportingin huippulupaavan Nuno Mendesin perässä. Sittemmin huhut ovat hiljentyneet. Voi siis hyvin olla, ettei hallitseva mestari hanki enää uusia pelaajia tänä kesänä.

Cityn ykköshaastajaksi nostetulla Chelsealla on yksi selkeä kohde: Sevilla-toppari Jules Kounde. Kurt Zouman myyminen West Hamiin kielii toisen Ranskan maajoukkuetopparin siirron Länsi-Lontooseen olevan lähellä. Kounde-jahdin lisäksi kannattaa seurata, ketä Chelseasta lähtee pois. Danny Drinkwaterista ja Tiemoue Bakayokosta seura pääsi lainapesteillä eroon, mutta edelleen Länsi-Lontoossa oleville Ross Barkleylle tai Ruben Loftus-Cheekille tuskin löytyy käyttöä Thomas Tuchelin ryhmästä.

Ikkunan suurimman kuluttajan, Man Unitedin siirtokesä on ollut kuin suoraan satukirjasta. Kysymysmerkkejä on kuitenkin keskikentän pohjalla. Konehuoneeseen palannut Paul Pogba ei vakuuttanut Wolvesia vastaan. Fred ja Scott McTominay ovat kevyttä tavaraa, kun heitä verrataan muiden kärkijoukkueiden kutospaikan pelaajiin, mm. Jorginhoon, N’Golo Kanteen, Rodriin, Fernandinhoon tai Fabinhoon. West Hamin Declan Rice olisi unelmahankinta, mutta Hammers on ilmaissut ettei päästä kultakimpalettaan pois tänä kesänä.

Avaako Liverpool hanansa?

Kahdella voitolla ja Chelsea-tasurilla kautensa avannut Liverpool on keskittynyt tekemään jatkosopimuksia nykyisten runkomiestensä kanssa. Ainoastaan Ibrahima Konaten hankkineen The Redsin nettokulutus on reippaat 10 miljoonaa puntaa miinuksella. Siirtokassaa luulisi siis löytyvän.

Huhujen mukaan Liverpool on tähyillyt vahvistuksia hyökkäykseen ja keskikentälle. Etenkin Brightonin Yves Bissouma on pyörinyt huhumyllyssä. Myös Watfordin Ismaila Sarr ja EM-viheriöillä säväyttänyt Sampdorian Mikkel Damsgaard on yhdistetty Anfieldille. Liverpool tuskin räjäyttää pankkia. Jos uusia miehiä tulee, he todennäköisesti olevat diogojotamaisia nuorempia nimiä tuomaan Jürgen Kloppille lisää vaihtoehtoja.

Kolmen 1–0-voiton säestämänä maajoukkuetauolle siirtynyt Tottenham on mielenkiintoisempi tapaus. Juventuksesta tullut urheilutoimenjohtaja Fabio Paratici on tuonut säpinää siirtomyllyyn. Neljä uutta pelaajaa – etupäässä tulevaisuuden nimiä – hankkineeseen Spursiin on yhdistetty kesän mittaan useita pelaajia. Viime aikoina eniten esillä ovat olleet Lyonin keskikenttäpelaaja Houssem Aouar sekä Wolvesin vauhtikone Adama Traore.

Juuri laituria Spurs kaipaa, sillä toisinaan väläyttelevät Steven Bergwijn ja Lucas Moura ovat turhan tehottomia huippujoukkueen avaukseen. Myös oikean pakin tontille Spurs tähyilee nykyistä tarjontaa laadukkaampaa pelaajaa. Barcelonan Emerson Royal on huhujen mukaan lähellä siirtoa.

Yli sadalla miljoonalla uusia pelaajia ostaneen Arsenalin osalta suurin jännitys on siinä, kenestä seura pääsee eroon. Pahasti flopannut Willian on matkalla Brasiliaan, Ainsley Maitland-Niles Evertoniin. Valioliigassa jumbona majaileva Arsenal yrittää hankkiutua eroon myös kallispalkkaisesta Sead Kolasinacista. Jos koko kolmikko lähtisi, Arsenalin palkkapussi kevenisi noin 350 000 puntaa viikossa.

Kärkiporukoihin laskettava Leicester teki siirtoja alkukesästä, mutta kaipaa Brendan Rodgersin mukaan vielä yhtä hyökkäyspään pelaajaa. Huhujen mukaan Ketut ovat Ajaxista lähtöä tekevän brassilaituri David Neresin ja RB Leipzigissä sivuraiteille jääneen Ademola Lookmanin perässä. Myös Chelsean Callum Hudson-Odoi on yhdistetty King Power Stadiumille. Viime vuosien melkeinpä ainoa flopiksi kääntynyt hankinta Dennis Praet sen sijaan on siirtymässä Torinoon.

Täsmähakuja Valioliigan keskikastiin

Sarjan keskikastista ja häntäpäästä ei löydy varsinaisia suurkuluttajia. Muutaman seuran nettokulutus on jopa plussalla. Sarjan ostovoima näkyy myös alempana, sillä vuotavia reikiä pienemmissä Valioliigajoukkueissa ei juuri ole. Muutamat ryhmät, kuten Burnley ja Leeds kaipaavat leveyttä. Leeds on tekemässä ison hankinnan ostamalla Manchester Unitedin Daniel Jamesin viimein riveihinsä noin 30 miljoonan punnan siirrossa.

Seitsemällä pisteellä kautensa avannut West Ham vahvisti puolustustaan Kurt Zoumalla, mutta kapea ryhmä kaipaa edelleen vahvistuksia. Esimerkiksi hirmuvireiselle Michail Antoniolle ei ole yhtäkään varamiestä kärkeen. Hammers on mitä ilmeisemmin luovuttanut viime keväänä loistaneen Jesse Lingardin hankkimisen suhteen, sillä viime päivinä seuran on kerrottu olevan lähellä Nikola Vlasicin hankintaa. Kroatialainen kymppipaikan pelaaja on pelannut viime vuodet CSKA Moskovassa, mutta omaa Valioliigakokemusta Evertonista.

Yksi kesän puheenaiheista on ollut Brightonin hyökkääjähankinta. Sellaista ei ole edelleenkään näkynyt, vaikka Lokkien kerrottiin olevan Celticin Odsonne Edouardin kintereillä. Viimeisimpien huhujen mukaan Crystal Palace piirittää Celticin ranskalaiskärkeä. Getafen Marc Cucurella sen sijaan olisi tulossa vahvistamaan Brightonin vasenta laitaa. Valuuttaa Brightonilla pitäisi kuitenkin olla. Vaikka Cucurella siirtyisi 15 miljoonalla punnalla, Lokit olisivat edelleen plussalla netottuaan Ben Whiten myynnistä yli 50 miljoonaa.

Myös Evertonia kannattaa pitää silmällä. Demarai Gray on ainoa uusi Toffees-pelaaja, josta seura maksoi siirtokorvauksen – hänestäkin vain vajaat kaksi miljoonaa puntaa. Everton ei kuitenkaan näyttäisi olevan säihkyvien nimien perässä. Porton kolumbialaislaituri Luis Diaz, Rangersin laitapakki Nathan Patterson ja Arsenalin Ainsley Maitland-Niles on yhdistetty viime aikoina Goodison Parkille. Myös Brighton-kärki Neal Maupay on kiilannut hyökkääjähuhuihin, samoin Rafa Benitezin taannoinen luottomies Salomon Rondon.

Nolla maalia 4,63 maaliodottamalla tehnyt Wolves vahvisti hyökkäystään Leipzigista tulleella eteläkorealaisella Hee-Chan Hwangilla. Päätöspäivänä Sudet luultavasti hankkivat uuden topparin. Bruno Lagen miehistöön on yhdistetty Kroatian maajoukkuetoppari Duje Caleta-Car sekä Ranskan mestari Lillen Sven Botman. Molemmat olisivat selkeitä vahvistuksia nykytarjontaan.

Häntäpään ja keskikastin ryhmien osalta päätöspäivän hankinnat tapaavat kuitenkin yleensä olla lainamiehiä, joita tippuu isommista seuroista.

Päätön päivä

Päätöspäivän hienous on kuitenkin siinä, että sen tapahtumia on hyvin vaikea ennakoida. Jos keskikesän kaupat ovat jo pyörineet huhuissa jo hyvän tovin ennen vahvistusta, päätöspäivänä diilit tulevat yllättäen ja eskaloituvat nopeasti.

Päätöspäivinä on solmittu lukuisia ikimuistoisia kauppoja, nuoren Wayne Rooneyn siirto Evertonista Manchester Unitediin ja Claude Makelelen Chelsea-siirto 2000-luvulla. Carlos Tevezin ja Javier Mascheranon West Ham -siirroista puhumattakaan. Mesut Özilin ja Hugo Llorisin siirrot Pohjois-Lontooseen 2010-luvun alkupuolella.

Kovalla kiireellä tehtyihin kauppoihin osuu väistämättä myös huteja. Edelleen Chelsean palkkalistoilla notkuva Danny Drinkwater maksoi neljä vuotta sitten 35 miljoonaa. Leicesterin taannoinen ennätyshankinta Islam Slimani oli raskas floppi 29 miljoonan punnan hintaan. 35 miljoonaa Evertonille maksanut Alex Iwobi ei ole ihmeitä esittänyt.

Päätöspäivä ei kuitenkaan olisi päätöspäivä ilman Sky Sportsin kokopäivän kestävää lähetystä. Keltaiseen kravattiin sonnustautuva Jim White tulee taas sanomaan useaan kertaan: The clock is ticking!, But first, we start with breaking news ja illan pimentyessä This one’s going right down the wire!

Jalkapallovuoden sekasortoisin, tapahtumarikkain ja päättömin päivä on käsillä.

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button