fbpx
ArtikkelitValioliiga

Tiira: Tottenhamin kannattaa myydä Harry Kane – taustalla kummittelee karu viesti

Jaakko Tiira kirjoittaa siirtomarkkinoiden kuumimmasta puheenaiheesta.

Futiskesän kuumimmasta siirtosaagasta ei ole epäselvyyttä. Se on Harry Kanen, 28, edelleen ilmassa leijuva jättikauppa Tottenhamista Manchester Cityyn.

Paistia on kypsytelty pitkin kesää. Uuniin on lisätty lämpöä tämän tästä. Mediatietojen mukaan Spurs-pomo Daniel Levy olisi hylännyt kaksi ennätyssuurta tarjousta: 100 miljoonaa puntaa ja 120 miljoonaa puntaa. Kanen on kerrottu jättäneen siirtopyynnön. Puhetta on myös ollut Kanen ja seuran välisestä herrasmiessopimuksesta. Kanen närkästyksestä, kun tätä sopimusta ei ole kunnioitettu. Tottenham-tähden poissaolot harjoituksista herättivät niin ikään ihmetystä.

Monivaiheisen saagan uusin käänne nähtiin sunnuntaina, kun Kane pelasi tämän kauden ensimmäiset Valioliigaminuuttinsa tullessaan vaihdosta sisään vierasvoitossa Wolvesia vastaan.

Tuoreimpien huhujen mukaan City valmistelee uutta, draaman kaaren huipentavaa viimeistä tarjousta.

Tämä juttu ei kuitenkaan pui siirtoikkunan tulikuuman perunan ilmeisintä kysymystä: tapahtuuko siirto? Isossa kuvassa kiinnostavampaa on, mitä Kane-saaga kertoo Valioliigan voimasuhteista.

Kultaisia kenkiä, mutta ei pyttyjä

Aloitetaan kuitenkin Kanesta. Tottenham-kärjen siirtohaluja on toisaalta helppo ymmärtää, toisaalta ei.

Kane täytti heinäkuussa 28. Hän on kolminkertainen Valioliigan maalikuningas, 166 sarjamaalillaan Valioliigan kaikkien aikojen 7. paras maalintekijä. Englannin maajoukkueen kapteeni, joka on valittu viisi kertaa pelaajien äänestämään Valioliigan tähdistöjoukkueeseen.

11-vuotiaasta saakka Tottenhamia edustanut lontoolainen on planeetan kliinisimpiä viimeistelijöitä, mutta on kehittynyt vuosien saatossa puhtaasta ”poacherista” peliä tekeväksi kärjeksi. Kane on myös viimeisen päälle huippu-urheilija, jonka kosteista bileilloista on turha odottaa mehukkaita skuuppeja. Niitä ei tule ravintonsa huippufutista maksimaalisesti säätäneeltä kärjeltä. Kane on siis kiistatta yksi sukupolvensa parhaita hyökkääjiä.

Mutta. Englantilaisen palkintokaapista ei löydy pokaalin pokaalia. Kakkostiloja on tullut niin Valioliigassa, Mestarien liigassa kuin kesän EM-kisoissakin.

On helppo ymmärtää, miksi uransa huipulla oleva 28-vuotias kärkimies haluaa Cityn kaltaisen absoluuttiseen huippuseuraan. Kane haluaa pokaaleja. Pääsystä Euroopan konferenssiliigan karsivassa Tottenhamissa niiden voittaminen näyttää lyhyellä tähtäimellä epätodennäköiseltä. Parikymppisen Bryan Gilin hankkiminen kielii, että Spurs on jonkin asteisessa uudelleenrakennusvaiheessa.

Toisaalta Kane teki kesällä 2018 kuusivuotisen jatkosopimuksen, joka kattaa vielä seuraavat kolme vuotta. Pitkän sopimuksen allekirjoittaessaan Kane jakoi kortit tulevaisuudestaan Spursin käteen.

Arvovaltataistelu

Jos potentiaalista siirtoa pohtii pidemmällä tähtäimellä ja puhtaasti Tottenhamin näkökulmasta, Kanen myyminen olisi järkevää. Huhuttu reippaasti päälle 100 miljoonaa on järisyttävä raha 28-vuotiaasta pelaajasta, joka vieläpä haluaa pois seurasta.

Rahalla saisi kolme huippulaadukasta vahvistusta. Vaihtoehtoisesti kaksi suoraan avausta vahvistavaa tekijämiestä ja muutaman kovan potentiaalin omaavan nuoren timantin.

Mauricio Pochettinon projektin huippuvuosina Tottenhamin oli liki mahdoton vahvistaa avaustaan Daniel Levyn tiukoilla talouskäytännöillä. Nyt seura on tilanteessa, jossa se kaipaa vahvistuksia niin puolustuslinjaan kuin hyökkäykseen. Kanesta saatavat puntapinot fiksusti investoimalla Tottenham saattaisi olla kokonaisuutena parempi joukkue jo tällä kaudella, viimeistään tulevina vuosina.

Toisaalta Spursilla on lähihistoriassaan muistissa, että jättipelaajan korvaaminen usealla hankinnalla ei aina toimi. Gareth Bale korvattiin kesällä 2013 seitsemällä pelaajalla. Christian Eriksen oli eittämättä loistokaappaus, mutta Roberto Soldado, Vlad Chiriches, Paulinho ja Erik Lamela jäivät pettymyksiksi.

Harry Kane -saagan edetessä on kuitenkin käynyt vahvasti ilmi, ettei Kanen kauppaamisessa ole kyse pelkästään fiksusta kaupankäynnistä. Siinä on enenevissä määrin kyse arvovallasta ja statuksesta.

Niin fiksua kuin Kanen kauppaaminen kokonaisuuden kannalta olisikin, se lähettäisi Spurs-kannattajille karun viestin. Tottenham ei ole absoluuttinen suurseura, eikä taistele himoituimmista pokaaleista, mikäli se kauppaa talismaaninsa – joka on vieläpä seuran oma kasvatti – kotimaan kilpailijalleen.

Erityisen kiehtovan saagasta tekee se, että toinen osapuoli on juuri Manchester City. Vaikka City kylpee öljyrahassa ja on satsannut joukkueeseensa tähtitieteellisiä summia, se on vaalinut imagoaan ostajana, jota ei vedetä kölin alta. Hiljattain Etihadille sadalla miljoonalla saapunut Jack Grealish on ainoa City-hankinta, joka mahtuu Valioliigan kymmenen kalleimman oston joukkoon.

Tammikuussa 2018 City vetäytyi pitkään jahtaamansa Alexis Sanchezin kintereiltä, koska paikalliskilpailija United tarjosi chileläiselle huomattavasti kovempaa palkkaa. City oli aikanaan myös Jorginhon ja Harry Maguiren perässä, mutta ei lähtenyt nokittelemaan Chelsean eikä Unitedin kanssa, kun puntapinot nousivat yli taivaansinisten valuaation.

Neljä jättiä ja kaksi suurta

Olennaista on myös se, minkälainen tarve Cityllä on Kanen hankkimiseksi. Nykyryhmän ainoa selkeä ysipaikan pelaaja on Gabriel Jesus. Viime kaudella hallitseva mestari pelasi kuitenkin usein ilman varsinaista keskushyökkääjää. Sergio Agüero toki lähti, mutta City-ikonin kontribuutio jäi viime kaudella kuuteen maaliin ja 720 peliminuuttiin. Puheet argentiinalaisen korvaamisesta ovat siten jossain määrin liioiteltuja.

City on ilman Kaneakin Valioliigan suurin mestarisuosikki.

Yhdeksännumeroisten tarjousten tekeminen Kanesta kertoo kuitenkin paljon Citystä. Ei pelkästään seuran ostovoimasta vaan Pep Guardiolan joukkueesta. Cityn ryhmä on niin kova ja leveä, että vahvistuakseen se tarvitsee juuri Kanen. Kompromissiratkaisuille ei ole tarvetta. City ei muuttanut suunnitelmiaan Kanen suhteen edes Lionel Messin tipahdettua vapaille markkinoille.

Cityn Kane-jahti kertoo myös paljon tämän hetken Valioliigasta. Viime vuodet on puhuttu Valioliigan kuudesta suuresta. Asetelma vaikuttaa tällä hetkellä vanhentuneelta. Paremminkin voisi puhua neljästä jätistä (City, United, Liverpool, Chelsea) sekä kahdesta suuresta (Arsenal, Tottenham) ja Leicesteristä.

Uusi asetelma näytti erityisen selvältä sunnuntaina, kun Chelsea pyyhki Emirates Stadiumin nurmimattoa Arsenalilla.

Parhaiten nykyasetelmaa kuvastaa kuitenkin se, että City jahtaa Harry Kanea, säihkyvintä timanttia neljän jätin ulkopuolelta.

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button