Raportti Manchesterista: Englanti lockdownissa, Valioliiga jatkuu – Brexit jyllää taustalla
Kirjeenvaihtaja Pauli Loukola raportoi koronaviruksen ja Brexitin vaiheista Manchesterista.
Päivitetty 7.1.2021 klo 20:30.
Iso-Britanniassa on todettu viimeisen 24 tunnin aikana 1162 koronavirukseen menehtynyttä ihmistä. Luku on toiseksi korkein päivittäinen määrä sitten pandemian puhjettua. Rokotteita Covid-19 vastaan on annettu pääministeri Boris Johnsonin mukaan nyt yli 1,5 miljoonaa. Tämä on 7.1. mennessä enemmän kuin muussa Euroopassa yhteensä.
Iso-Britanniassa palattiin suurilta osin töihin maanantaina 4.1.2021. Matka joulupöydästä toimiston pöydälle ei ole ollut monella pitkä. Autiolla saarella kaikki välttämätön liikkuminen on jälleen kielletty. Monet toimistotyöntekijät ovat käyneet harvoja kertoja työpaikoillaan sitten maaliskuun.
”Pysy kotona, suojele NHS:ää, pelasta henkiä.”
Pääministeri Boris Johnson piti myöhään maanantai-illalla lehdistötilaisuuden, jossa hän määräsi koko Englannin lockdowniin. Viesti oli hyvin samankaltainen kuin maaliskuussa, jolloin koko maa meni kiinni. NHS eli julkinen terveydenhuolto on kovilla. Sairaalapaikat ovat täynnä covid-potilaita.
Suurin osa Iso-Britanniaa oli jo pitkään Tier 4:ssa, eli hyvin lockdownia vastaavissa olosuhteissa. Vain välttämättömät ruokakaupat ovat auki. Sunnuntaina Johnson ilmoitti vielä, että kouluihin on turvallista mennä ja ne pysyvät auki. Nyt kaikki koulut menevät pakosta kiinni tiistaina.
Eliittijalkapallo jatkuu Englannissa yhä, mikä on erona maaliskuun lockdowniin. Tähän lasketaan ainakin maan neljä korkeinta sarjaporrasta. Valioliigan keskeyttämisellä on jopa spekuloitu, kun virukseen sairastuneiden määrä on kasvanut, mutta muutaman viikon tauolla ei asiantuntijoiden mukaan olisi ollut tarvittavaa vaikutusta.
Valioliigassa pelaajat pystyvät olemaan kohtuullisen hyvin kuplissaan. Sen sijaan esimerkiksi Ykkösliigan ja Kakkosliigan seuroilla on vaikeampaa, kun pelaajia ei pystytä testaamaan ja suojelemaan samalla tavalla.
Stay at home. Protect the NHS. Save lives. pic.twitter.com/PUN79POzAw
— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 4, 2021
Kuudennella sarjaportaalla pelaa vielä lukuisia ammattilaisjoukkueita, mutta yleisön puuttuminen useimmissa peleissä syö seurojen kassaa. Siitä alemmat sarjatasot on keskeytetty koronaviruksen takia.
Suurin syy lockdowniin on ollut viruksen muunnos, joka on päässyt leviämään pahasti Iso-Britanniassa. Virukseen kuolleita oli viime viikolla 20 prosenttia enemmän kuin sitä edellisellä. Sairaalapotilaita on kolmannes enemmän kuin edellisenä viikkona. Marcus Rashfordin kampanjoimaa ilmaista kouluruokaa tarjotaan yhä niitä tarvitseville, vaikka koulut ovat nyt kiinni.
Iso-Britanniassa on Johnsonin mukaan rokotettu ihmisiä enemmän koronaa vastaan kuin muussa Euroopassa yhteensä. Johnson ilmoitti, että lockdown tulee luultavasti jatkumaan ainakin helmikuun puoleen väliin asti.
Elämä Manchesterin lockdownissa
Manchester on ollut hyvin suljettuna nyt jo kaksi kuukautta putkeen. Ravintolat, pubit ja kahvilat eivät ole olleet marraskuun alun jälkeen auki muuten kuin mukaan otettavia tilauksia varten. Jalkapallo-otteluiden katsomiseen ei ole jäänyt muita vaihtoehtoja kuin kotisohva.
Kaupunki on ollut hyvin autio jo pitkään. Manchesterin keskustan kadut ovat muistuttaneet kotikuntani Kirkkonummen katuja Suomessa. Ennen joulua vaatekaupat avattiin noin viikoksi ennen uuden viruksen muunnoksen ilmentymistä. Se oli kuin tuulahdus vanhasta ja Englannin avautumiselle oli pientä toivoa, mutta se on nopeasti kaikonnut.
Maassa on määrä jatkaa ensimmäisestä lockdownista tuttua kunnianosoitusta. Torstai-illalla Iso-Britannian asukkaita on kehotettu astumaan kotiovensa ulkopuolelle tai parvekkeilleen ja taputtamaan terveydenhuollon työntekijöille kunnianosoituksena heidän työstään. ”Clap for heroes” on saanut hiljattain paljon vastarintaa, sillä ihmiset kokevat lisääntyvin määrin, että Covid-potilaita hoitavat ansaitsivat palkankorotuksen aplodien sijaan.
Lockdown I vs Lockdown II pic.twitter.com/a60UxzVAPf
— MUNDIAL (H) (@MundialMag) January 4, 2021
Brexitin vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin
Englantiin saapuminen vuonna 2021 ei käytännössä eroa vuodesta 2020, jos Englanti on EU-kansalaiselle asuinmaa. Esimerkiksi suomalaisen Englannissa asuvan on täytynyt hakea tosian aikaisemmin ”pre-settled” tai ”settled” status, mikä oikeuttaa maahanpääsyn. Sen sijaan Englantiin pelimatkalle tuleva saattaa joutua jonottamaan passintarkastuksessa pidempään, kuten esimerkiksi ennen Brexitiä EU:n ulkopuoliset kansalaiset. Toki Englannin lentokentät ovat tällä hetkellä niin autioita, että Brexitin käytännön muutoksia on vaikea todeta vielä.
Brexitin vaikutukset Iso-Britanniaan ja jalkapalloon ovat vielä pimennossa. Työluvan saaminen Iso-Britanniaan on entistä vaikeampaa, joten on selvä, että se huolestuttaa erityisesti Valioliigan seuroja. Sarjalle, joka nojaa ulkomaalaisvahvistuksiin, on oltava erittäin tarkkana ettei sille käy hullusti.
Pahimmassa tilanteessa voi olla, että juuri mitään ei ole tehtävissä. EU:sta tulevien pelaajien pitää täyttää vaadittavat kriteerit, että työlupa irtoaa. Käytännössä vapaan liikkuvuuden loputtua brittiseurojen on hankalampaa hankkia alaikäisiä pelaajia EU maiden seuroista.
Samoin seurat joutuvat todennäköisesti maksamaan ylihintaa ulkomaalaisista pelaajista, joilla ei ole tarvittava määrä maajoukkueotteluita. Työluvan saaminen tulee olemaan hankalampaa, jos pelaajalla ei ole tarpeeksi maaotteluita, eikä häntä näin ollen nähdä työluvan kriteerejä täyttävänä pelaajana. Työlupa-asioihin saataneen päivitystä hyvin pian.
Englannissa työskennellessä käytännössä on havaittavissa isojen yritysten rekisteröitymistä EU-maihin. Samoin esimerkiksi Englantiin rekisteröityneet verkkokaupat ovat siirtäneet varastojansa EU-maihin, jotta asiakkaat eivät joudu maksamaan korkeampaa arvolisäveroa tai tullimaksuja. Jos verkkokaupan varastot olisivat Iso-Britanniassa, joutuisi asiakas helposti maksamaan extraa tullimaksuina.
Päivitämme artikkelia sitä mukaan, kun tilanne Iso-Britanniassa koronavirukseen ja Brexitiin liittyen kehittyy. Päivitetty 7.1. 20:30.